Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Trebnje
DANES
6°C
3°C
JUTRI
6°C
4°C
Oceni objavo

Recepti z okusi Slovenije: Zelenjavni ješprenj, pečena jabolka z orehi in medom

V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujamo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite v osrčje jedilnikov tudi v toplini vašega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.


Zelenjavni ješprenj, pečena jabolka z orehi in medom

Zelenjavni ješprenj:

  • 250 g ješprenja
  • 150 g fižola žlica olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 rumena korenčka
  • 2 rdeča korenčka
  • 1 majhna koleraba košček zelene
  • 2 krompirja lovorov list
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • žlička dimljene paprike
  • 1 l jušne osnove
  • 3 vejice majarona
  • sol
  • poper
  • šopek peteršilja


Priprava Ješprenj in fižol namočimo čez noč. Naslednji dan ju speremo in vsakega posebej skuhamo do mehkega. Čebulo in česen drobno nasekljamo. Korenček in por narežemo na kolesca, kolerabo, krompir in zeleno na kocke. V večjem loncu na žlici olja rumeno prepražimo čebulo. Dodamo česen, da zadiši, nato pa še vso preostalo zelenjavo, lovor in paradižnikov koncentrat. Pražimo nekaj minut, proti koncu pa primešamo še dimljeno papriko.

Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 10 minut. Nato dodamo še ješprenj, fižol in majaron ter kuhamo še 10 minut. Ko se jed lepo zgosti, po potrebi posolimo in popopramo ter primešamo drobno nasekljan šopek peteršilja.


Jabolka z orehi in medom

  • 4 jabolka
  • 8 žlic sesekljanih ali grobo mletih orehov
  • 2–3 žlice medu
  • 4 žlice suhih brusnic ali drugega suhega sadja
  • zvrhana žlička mletega cimeta


Priprava Pečico vključimo na 200 stopinj. V posodi zmešamo mlete orehe, med, cimet in brusnice. Jabolkom odrežemo pokrov in jih previdno izdolbemo z žlico. Pazimo, da ne izdolbemo preveč, stena jabolk naj bo debela vsaj centimeter. Napolnimo jih z nadevom in polagamo v pekač. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in jabolka pečemo približno 15 minut. Jabolka ponudimo na krožniku in jih prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju ali medom.


Recept je za 4 osebe.


Zadružna zveza Slovenije, z. o. o.

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug



Oglejte si tudi