Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
12°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Ravnateljica Vrtca Mavrica, ga. Andreja Stegenšek

Gospa Andreja prihaja iz Sevnice, kjer je obiskovala osnovno šolo in se nato vpisala v srednjo ekonomsko šolo v Brežicah. Študij predšolske vzgoje jo je popeljal v Maribor, kjer ga je v roku tudi uspešno zaključila. Takoj po študiju se je zaposlila v vrtcu Sevnica. Ob spremembi izobraževalnega programa si je na pedagoški fakulteti v Ljubljani pridobila naziv diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok. Delo, za katerega pravi, da je del njenega življenja in ga ne bi menjala, opravlja predano z vso srčnostjo do otrok, ki so jim zaupani.

Kakšno je bilo vaše delo pred prevzemom mandata ravnateljice?

Pred nastopom mandata ravnateljice sem opravljala delo vzgojiteljice v Vrtcu Mavrica Trebnje. Na povabilo predhodne ravnateljice sem sprejela izziv in nastopila mesto pomočnice ravnateljice. V tem času sem pridobila veliko izkušenj in dodobra spoznala vrtec, njegovo delovanje in razvijala potrebne kompetence.

Zakaj ste kandidirali?

Skozi vsa leta sem spoznavala delo, vizijo in razvoj vrtca. V sedmih letih sem se kot pomočnica ravnateljice veliko naučila, ob tem sem pridobila mnoga nova znanja in veščine, predvsem s področja organizacije in vodenja. V tem času sem profesionalno napredovala, se vseskozi strokovno izobraževala. Začutila sem, da se ob tolikšnem poznavanju sistema lahko prijavim na razpis za mesto ravnateljice. Sama pri sebi sem si dejala, da v kolikor me bo kolektiv videl kot vodjo in me podprl, se bom spoprijela z vsemi izzivi vodenja.

Kako so vas sprejeli starši? Je bilo težko pridobiti njihovo zaupanje?

Kot vzgojiteljica sem prevzela skupino otrok in jih popeljala vse do vstopa v šolo. V vseh letih dela sem z otroki spletla tople vezi in pri starših pridobila zaupanje. Vsako slovo od skupine je bilo težko, čustveno, tako do otrok kot tudi do staršev. Vsi smo bili povezani. Bili smo eno. Verjamem, da so v meni prepoznali strokovnost, profesionalnost in hkrati toplino do njihovih otrok. Z dialogom in odprtostjo še danes gradim zaupanje z vsemi; tako z otroki kot s starši.

Zakaj Vrtec Mavrica Trebnje?

Življenjska pot me je leta 2004 zanesla v Trebnje in mi ponudila delovno mesto vzgojiteljice. V kolektivu sem se vedno dobro počutila, znali smo sodelovati, postala sem del vrtca in s tem tudi del Trebnjega. Čutim prijetno okolje tako v vrtcu kot v lokalni skupnosti in v ljudeh okoli sebe. Verjamem, da s svojo predanostjo delu in z znanjem, vztrajnostjo in energijo zmorem prevzeti to odgovornost ter rokovati z njo.

Najzgodnejše življenjsko obdobje je zelo pomembno. Kakšen imate program dela v vašem vrtcu?

Predšolsko obdobje je najpomembnejše za razvoj otroka. Je prva prelomnica, ko otrok prestopi prag vrtca, se loči od varnega zavetja staršev, se osamosvaja in prične tkati prve socialne vezi z vrstniki in odraslimi. Vstop otroka v vrtce je velik prelomni trenutek za starše. Naši strokovni delavci se vsakodnevno trudijo, da se tako vzpostavi medsebojno zaupanje.

V vrtcu se  programi izvajajo s skladu s cilji in načeli Kurikuluma za vrtce. Glavno vlogo ima igra, ki je skrbno načrtovana in skozi katero se otrok uči in razvija.

Vsakdanji program popestrimo s projekti (NTC učenje, E-tweinning, Gozdni vrtec) in z obogatitvenimi dejavnostmi na ravni vrtca. To so: prvi koraki v angleščino, mala šola nogometa, glasbene urice, mavrični bralček, fitove dejavnosti, plesno mažoretne urice. Nekateri programi se izvajajo v vseh starostnih skupinah, nekateri od četrtega leta dalje.

Vsako leto organiziramo tudi izlet za otroke od 4 do 5 let. Peljemo jih v Zlatorogovo pravljično deželo. Za otroke v starosti od 5 do 6 let nudimo petdnevno letovanje v gozdu Martuljek,  omogočimo jim 10-urni plavalni tečaj ter prekrasen izlet v Kekčevo deželo. V čudovitem objemu gora je skrit kotiček, kjer se otroci lahko srečajo s Kekcem, teto Pehto, hudobnim Bedancem, modrim Vitrancem, prijazno Mojco, Tinkaro, Brincljem in preplašenim Rožletom. Dve urna pravljična pustolovščina v otrocih vedno pusti nepozaben spomin.

Ste EKO vrtec. Kaj to pomeni v praksi?

EKO vrtec je mednarodno uveljavljen program, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki. V sklopu programa izvajamo različne projekte, sodelujemo na natečajih, zbiramo star papir, obdelujemo vrtčevske vrtičke.

Otroke vzgajamo k zdravemu načinu življenja, omogočamo veliko gibalni aktivnosti, predvsem pa vsakodnevnega gibanja v naravi.

Kakšen je vaš kader?

V vrtcu je zaposlenih 139 sodelavcev, ki vsakodnevno skrbijo za dobro počutje otrok in za nemoten potek dela. Večino zaposlenih predstavljajo vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev. Starejši s svojimi izkušnjami in znanjem ter mlajši z idejami in zagonom tvorijo profesionalen in povezan kolektiv. Brez odličnega tehničnega kadra (kuharjev, hišnikov, čistilk) ter podpore uprave zavod ne more delovati. V tako velikem kolektivu je pomemben vsak posameznik, da s svojim vestnim delom in predanostjo sledi viziji vrtca Delamo danes za boljši jutri. Cilj našega vrtca so nasmejani in zadovoljni otroci, zaposleni in starši.

Imate tudi certifikat SIQ.

Res smo ponosni nosilci certifikata SIQ, kar pomeni, da imamo uveden sistem vodenja kakovosti v vrtcu ter, da razvijamo in utrjujemo sistematične pristope k nenehnemu izboljševanju našega dela.

Katere dejavnosti izvajate?

Izvajamo dnevni program, ki traja od 6 do 9 ur na dan in obsega vzgojo, varstvo, izobraževanje in prehrano otrok. Poldnevni program je trenutno namenjen romskim otrokom, ki so v vrtcu 6 ur dnevno. V vrtcu imamo tudi oddelek s prilagojenim programom, ki nudi več priložnosti za osebni pristop, individualizacijo in prilagajanje procesa posameznemu otroku. Vanj so vključeni otroci z odločbo ZRŠS in na podlagi timskega zapisnika.

Koliko je enot, oddelkov?

Vrtec Mavrica Trebnje je velik vrtec. Ima devet enot na osmih lokacijah z 38 oddelki. V Trebnjem je največji 14-oddelčni vrtec Mavrica, nato Kekec s šestimi oddelki, Ostržek in Videk s štirimi oddelki, Mojca z dvema oddelkoma in Gubčeva z enim oddelkom. Imamo še tri dislocirane enote. V Dobrniču sta dva oddelka, V Šentlovrencu novi vrtec s štirimi oddelki in v romskem naselju en oddelek.

Koliko otrok sprejme vaš vrtec?

V našem vrtcu je 679 otrok. Imamo 16 oddelkov I. starostnega obdobja (otroci stari 13 let) in 22 oddelkov II. starostnega obdobja (otroci stari 36 let).

Kako pa ste v času epidemije? Je bilo težko tudi za vas?

Zadnji dve leti sta bili za nas polni preizkušenj, prilagajanj zaradi ukrepov povezanih s covidom-19. Na tem mestu bi se želela zahvaliti vsem svojim sodelavcem za pripravljenost, potrpežljivost in odzivnost v vsakem trenutku dneva, ne glede na dan in uro. Vsaka potrjena okužba je za nas pomenila nov organizacijski izziv, obveščanje staršev, NIJZ, MIZŠ. Dokazali smo, da smo povezani in da s skupnimi močmi zmoremo premagati vse.

Kaj se je skozi leta spreminja program, otroci ali pričakovanja staršev?

Vse se spreminja. Vedno več je poudarka na samostojnosti otroka, vključenosti otroka v načrtovanje dneva, spodbujanje in razvijanje kritičnega mišljenja pri otrocih. Skozi čas se je spreminjala tudi vzgoja in straši. Ravno zato vrtec tudi staršem ponuja program Šola za starše, kjer jim z različnimi predavanji zunanjih izvajalcev ponujamo pomoč pri vzgoji otrok.

Današnja permisivna vzgoja se pozna tudi pri otrocih. Včasih starši žal prepozno spoznajo, da otrok poleg ljubezni starša potrebuje tudi meje. Tukaj imamo pomembno vlogo ravno usposobljeni strokovni delavci, ki se nenehno izobražujemo in izpopolnjujemo svoje znanje, ki ga potrebujemo pri pomoči staršem in tudi pri iskanju različnih pristopov dela z otroki.

Na kakšen način povezujete oz. vključujete starše v svoje delo?

Starše povabimo k sodelovanju in jih vključujemo različno v naš program. Pogosto nam predstavijo svoj poklic, ročne spretnosti, stare običaje … Po oddelkih organiziramo srečanja z njimi, kjer preživljamo skupni čas na različnih delavnicah,  se podamo na pohod in pogosto se ob koncu šolskega leta pripravi oddelčni zaključek, ki je obogaten s programom otrok in skupnim druženjem. Prav tako jih povabimo na naše skupne dogodke. V aprilu bo Sklad vrtca pripravil dobrodelno prireditev, v juniju bomo s prireditvijo 'Jaz in ti – mi vsi' obeležili 70 let predšolske vzgoje v Trebnjem.

Kakšni so načrti za naprej?

Želim si dobrega sodelovanja z zaposlenimi, starši, lokalno skupnostjo in Občino ustanoviteljico. Do sedaj je Občina poskrbela, da imamo res odlične prostorske pogoje, saj se redno vlaga v vzdrževanje vseh enot, tako v oddelke kot tudi v igrišča in igrala. Letos imamo v planu večjo investicijo - menjava strehe na enoti Videk. Zaradi vandalizma imamo nenehno prijave in težave s poškodovanjem ograje in hkrati nevarnosti ostanka vandalizma na igralni površini pri enoti Kekec. Zato bo v prihodnje potrebno zamenjati ograjo in s tem preprečiti nastajanje škode. Želim si tudi, da bi v romskem oddelku našli rešitev boljših pogojev za delo.

Kaj bo vaša prioriteta?

Zavzemala se bom za permanentno izobraževanje vseh zaposlenih ter za izmenjavo znanj in izkušenj. Zavedam se, da lahko otrokom le visoko usposobljeni in motivirani zaposleni nudijo kakovostno in uporabno znanje.

Kaj je tisto, kar vas umirja, sprosti?

Vsak prosti čas namenim gibanju v naravi. Tu se moje misli umirijo, telo sprosti in napolni z energijo. Uživam v branju knjig, poletje me vabi na morje in zima na smuko. Rada sem s svojo družino, partnerjem in hčerko, ki študira pravo, saj si velikokrat izmenjamo nasvete in nudimo ramo drug drugemu.

Gospa Andreja je najin pogovor zaključila s citatom Pavčka, ki je dejal, da je ''sreča srečati prave ljudi, ki v tebi pustijo dobre sledi,« v želji, da otroci iz vrtca odidejo z lepimi spomini, s pozitivno izkušnjo o sebi,  drugih ter da se razvijejo v zdrave in odgovorne osebe.


Mojca Smolič

Oglejte si tudi