Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Višje subvencije Ekosklada za menjavo starih peči

Z novim razpisom prihajajo višja nepovratna sredstva, namenjena menjavi starih peči za centralno ogrevanje za novo napravo na lesno biomaso ali za vgradnjo toplotne črpalke.

V primeru vgradnje nove peči na lesno biomaso (polena, peleti, sekanci) ostaja osnovna subvencija nespremenjena, znaša 20% investicije in največ 2000,00 EUR, dostopna pa je vsem, tudi za novogradnje.
Za starejše hiše, kar pomeni, da so gradbeno dovoljenje pridobili pred 1.7. 2010 (tudi ta starostna meja je nova!), pa je možno dobiti višja subvencijska sredstva v primeru, da gre za menjavo kurilne naprave. To pomeni, da stara naprava mora obstajati (Ekosklad zahteva fotografijo stare vgrajene kurilne naprave) in da jo je potrebno odstraniti (tudi fotografija odstranjene naprave je potrebna). Višja subvencija za vgradnjo novega kotla na lesno biomaso znaša 50% investicije in največ 4000,00EUR.
Podobno velja tudi za vgradnjo nove toplotne črpalke, če staro napravo odstranite, lahko pridobite višja nepovratna sredstva. Osnovna sredstva znašajo za TČ voda / voda in slanica (zemlja ) / voda 20% investicije in največ 2500,00 EUR, za TČ zrak / voda pa 20% investicije in največ 1000,00EUR.
Pri zamenjavi kurilne naprave (dokumentirano s fotografijami, kot opisano zgoraj) pa so subvencijska sredstva višja, in sicer 40% investicije in največ 4000,00EUR za TČ voda / voda ali slanica / voda oziroma 2500,00EUR za TČ zrak / voda.
Nove vgrajene naprave morajo ustrezati pogojem razpisa, kar najlažje preverite tako, da pogledate na informativne sezname naprav, ki jih objavlja EKosklad na svojih spletnih straneh.
Za dodatne informacije se lahko oglasite v pisarni ENsvet, po predhodnem dogovoru.

Oglejte si tudi