Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
1°C
JUTRI
13°C
5°C
Oceni objavo

Na cilju letošnjega Levstikovega pohoda Martinova Razhodnja!

Na cilju Popotovanja od Litije do Čateža, v soboto, 11. 11. 2023, je pohodnice, pohodnike ter preostale obiskovalke in obiskovalce pričakala Martinova razhodnja – dogodek z nastopi več  kot sto kulturnic in kulturnikov iz treh občin, ki jih združuje Levstikov pohod. Zbrane sta pozdravila častni gost, gospodarski minister Matjaž Han in slavnostni govornik, dramatik in pisatelj Tone Partljič. Po kulturnem programu je sledilo veselo martinovanje s skupino Vzrock.

Slavnostni govornik, dramatik, pisatelj in mislec Tone Partljič je Čatež postavil ob bok drugim krajem, kamor se ljudje tradicionalno vračajo zaradi kulture in kulturne dediščine, kot sta Tomaj in Kotlje. Naše kraje je označil za 'maternico slovenskega knjižnega jezika' ter poudaril pristen stik z ljudmi, iz katerega bi morali po njegovih besedah črpati svoj jezik, ter se vračati k Levstiku in slovenski besedi.

Zbrane na Razhodnji je pozdravil tudi častni gost letošnjega dogodka na cilju Levstikovega pohoda, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Dogodek je označil kot pomembno kulturno tradicijo, ki si zasluži spoštovanje; ter hkrati kot opomnik, da je Slovenija prijazna, gostoljubna, zelena, trajnostno naravnana, predvsem pa butična gastronomska destinacija.  

V osrednjem kulturnem delu Razhodnje smo prepletli kulturo in tradicijo martinovanja. Ob voditeljici Marjani Grčman so nastopili: Občinski pihalni orkester Trebnje in Trebanjske mažorete, Moška vokalna skupina Lipa, Tamburaški orkester Šmartno, Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež, P.L.i.N, Čateški m’skvantarji, Netopirčki in člana Dramske skupine Društva upokojencev Veliki Gaber Joži Štremfelj in Marjan Franc Anžlovar.

Na osrednjem čateškem trgu, kjer je dopoldne, ob pomoči Centra šolskih in obšolskih dejavnosti potekal Vidkov pohod, je bilo popoldne veselo martinovanje s skupino Vzrock in 24. cvičkovo princeso Niko Martinčič.

V imenu organizatorjev predsednica TD Čatež Tatjana Bregar: »Ob prizorišču raste potomka stare trte z mariborskega Lenta – to je le ena od stvari, ki nas povezuje s slavnostnim govornikom Tonetom Partljičem; obisk častnega gosta, ministra Matjaža Hana pa je del prizadevanj za krepitev turizma; ne le na našem območju, ampak tudi v zavesti, da gre za pomemben del gospodarstva.«

Prireditev Razhodnja 2023 je, ob pomoči KS Čatež ter sponzorjev in donatorjev, pripravilo Turistično društvo Čatež. S svojim prispevkom dogodek bogatijo še druga domača društva: KUD Popotovanje Frana Levstika Čatež, PGD Čatež, PGD Trebanjski vrh, ŠRD Čatež, VTD Čatež in Praetorium Latobicorum.

Velika zahvala generalnemu pokrovitelju Razhodnje 2023, družbi TEM Čatež. Velika podpornica letošnje prireditve je Občina Trebnje.

Srebrni pokrovitelji: ALVA, AC VOVK, AVTOMATI ARMIČ, GAMPLAST, SMRDELPLAST, INTELEKTA, KASTIM in REM.

Bronasti pokrovitelji: EVENTUS; VULKANIZERSTVO VOVK BOŠTJAN S.P., PAAN PAAN, VEK ČATEŽ, PKP, TRGOVINA KOŠ, KMETIJSKA ZADRUGA TREBNJE-KRKA, AKRIPOL, PARKETARSTVO KLASIKA (BORUT ANTONIČ S.P.), KOVIT, PAN JAN, GRADAAGNIČ (PETER AGNIČ S.P.), JUST PERFECT in DANA.

Foto: Robert Kokol / Foto Asja

Oglejte si tudi