Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Zaposlovanje starejših ne bo več stvar izbire, ampak nujnost

Med 20. in 23. septembrom 2022 smo na CIK-u gostili partnerje 6 držav (Danska, Francija, Grčija, Portugalska, Romunija, Velika Britanija), s katerimi sodelujemo v evropskem projektu Silver. Kar 15 udeležencev je na 4-dnevnem usposabljanju pridobivalo znanja o starejših zaposlenih, o načinih, kako jih spodbuditi, da ostanejo v delovnem procesu v tretjem življenjskem obdobju ali pa jim omogočiti čim lažjo pot v upokojitev. Delili smo naše izkušnje in usvajali znanja o starejšim prijaznih delovnih mestih ter pripravljali učne materiale za izvedbo pilotnega usposabljanja vodij in kadrovskih služb v začetku prihodnjega leta.

S projektom ozaveščamo delodajalce in kadrovske službe o pomembnosti vključenosti starejših zaposlenih na trg dela. Prebivalstvene piramide držav partneric projekta namreč kažejo, da je zaradi staranja prebivalstva in podaljševanja življenjske dobe neizogibna vključenost starejših v delovni proces. Zaposlovanje starejših tako kmalu ne bo več stvar izbire starejših ali delodajalcev, ampak nujnost v svetovni socialni ekonomiji.

Udeleženci tega treninga bomo v začetku leta 2023 vsak v svoji državi izpeljali pilotno usposabljanje za delodajalce oz. kadrovske službe na temo vključenosti starejših zaposlenih v delovni proces, govorili bomo o starejšim prijaznih delovnih mestih in spremljanju starejših zaposlenih skozi proces upokojitve. Tema je zelo obsežna, vključuje tudi ozaveščanje o stereotipnih pojmovanjih starejših v delovnem procesu. Pilotno usposabljanje bo podprto z gradivi na teoretični in praktični ravni. Zainteresirane delodajalce že sedaj vabimo k prijavam.

Vzporedno bomo v partnerstvu pripravljali tudi priročnik za spodbujanje kariere v tretjem življenjskem obdobju, ki bo vključeval vizualna gradiva z vajami in interaktivnimi viri – namenjen vodjem podjetij, kadrovskim službam, kariernim strokovnjakom in izobraževalcem. S predstavitvijo priročnika in doseženih rezultatov bomo projekt zaključili avgusta prihodnje leto.

Več o projektu: https://ciktrebnje.si/projekti/silver/

 

Jasmina Pakiž, vodja projekta

Oglejte si tudi