Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Korporativni velnes – za dobro mentalno, fizično, socialno, čustveno in duhovno počutje zaposlenih

V četrtek, 23. marca 2023 smo na CIK Trebnje izvedli dogodek Korporativni velnes - Delovna aktivnost in dobro počutje na delovnem mestu.

Skrb za dobro počutje zaposlenih v delovnem okolju je zelo pomembna, pri čemer je poudarek na krepitvi pozitivnih občutkov. »Če imam jaz zelo dober notranji občutek, se lažje osredotočam na delo, delam bolje in sem po končanem delu manj utrujena,« poudarja Zinka Kosec, strokovnjakinja za korporativni velnes.

Korporativni velnes je sestavljen iz petih področij: mentalnega, fizičnega, socialnega, čustvenega in duhovnega. »Elemente iz velnesa, ki skrbi za dobro počutje posameznika, prenašamo v delovno okolje. To pomeni, da mi na velnes ne gledamo kot na prostor, ampak je to notranji občutek. Če imam jaz zelo dober notranji občutek, se lažje osredotočam na delo, delam bolje in sem po končanem delu manj utrujena, seveda je nižja fluktuacija, nižji je absentizem, manj je poškodb pri delu,« razlaga Zinka Kosec, avtorica Kartic vrednot.  

Na včerajšnjem predavanju so udeleženci spoznali vseh pet področij, hkrati pa so se seznanili tudi z orodji, s katerimi lahko skrbimo sami zase.  »Najbolj od vsega mi je ostalo v spominu predvsem to, da so občutki nalezljivi tako kot virusi. Tako da se mi zdi, da je res pomembno, da se potrudimo, da pridemo na delovno mesto z energijo, z elanom in s tem vplivamo tudi na dobro počutje drugih,« je o udeležbi na delavnici povedala ena od sodelujočih, Lucija Imperl iz podjetja IMP Armature

Dobro počutje zaposlenih je v veliki meri odvisno od upoštevanja želja zaposlenih, njihovih pričakovanj, časa in konkretne situacije. Predavanje je bilo del projekta Silver, ki se ukvarja s potrebami starejših zaposlenih v današnjem in prihajajočem delovnem okolju. »Čutimo in vidimo, kako velika je potreba po tem, da se tako zaposlene starejše kot tudi delodajalce, ki delajo s starejšimi zaposlenimi, osvesti, da se govori in predvsem dela v tej smeri, da se odrasli in starejši zaposleni zelo dobro počutijo na delovnem mestu. Kajti le tako verjamemo, da bo potem njihova volja, da ostanejo čim dlje zaposleni,« pa poudarja koordinatorka projekta Silver na CIK Trebnje Tanja Žibert.

Glavni namen projekta Silver, ki ga sofinancira Evropska unija in se v drugi polovici leta izteka, je sicer priprava usklajenega odziva za spodbujanje kariere v tretjem življenjskem obdobju z ozaveščanjem vodstev podjetij, kadrovskih služb in kariernih strokovnjakov.

Petra Krnc Laznik

Oglejte si tudi