Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
18°C
JUTRI
28°C
18°C
Oceni objavo

Baragova rezina

Baragova rezina je poimenovana po Frideriku Ireneju Baragu, velikemu misijonarju.

V slaščici se prepletata tradiciji, ki ju ločuje ocean. Namenili smo ji maline, ki so jih Baragu ljubi Indijanci nabirali že dolgo pred prihodom Evropejcev - ter slast grozdja, katere trta daje Baragu rodnim dolenjskim gričem prepoznavnost, delo in veselje. V Baragovo rezino smo dodali rozine – kot presenečenja, ki so Barago prepričala, da je na pravi poti ob spajanju omenjenih tradicij, ter čokoladni mousse, kot tisto nekaj več, ki spodbudi ponos ob imenu znamenitega rojaka zaradi njegovih del in slovesa – predvsem 'čez lužo', kjer imajo ob Michigenskem jezeru celotno okrožje Baraga, Baragovo deželo in bolnišnico.

Osnova slaščice je nenavadno zanimiva – čokoladni biskvit, kot osnova na temni podlagi in podoba črnega talarja, ki si ga je oblekel Friderika Baraga, ko je stopil na pot bogoslovja. Obarvali smo jo rdeče – v barvi ogrinjala, ki si ga je nadel kot škof, ter dodali ščepec edinstvenosti sladke čipke (duh blaženosti), ki krasi končno podobo Baragove rezine.

Slaščica je na voljo v Hotelu Opara (Goliev trg 3, Trebnje), razvita pa je bila v sklopu projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI).Oglejte si tudi