Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

27. Forum odličnosti in mojstrstva – Do odličnosti s pametno specializacijo, znanjem, delom in kompetencami

Občina Trebnje in Center za izobraževanje in kulturo Trebnje sta pripravila 27. Forum odličnosti in mojstrstva. Izjemni dogodek je po podelitvi dveh velikih nagrad odličnosti in mojstrstva navdušil še z zanimivimi predavanji in razpravami na treh panelih.

Na prvem panelu so dr. Peter Wostner, dr. Nevenka Cukjati, prof. dr. Jože Gričar in prof. dr. Miha Japelj z moderatorko Mojco Krajnc razmišljali o pametni specializaciji in pametnih sistemih. Osrednja misel je bila, da je prihodnost v povezovanju, sodelovanju, v sodelovanju v strateško-razvojnih partnerstvih. Vodja sektorja za koordinacijo pametne specializacije na Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Peter Wostner je prepričan, da je bistvo pametne specializacije povezovanje: »Gre za uvajanje avtomatizacije v gospodarstvo. To je zelo večdimenzionalen in kompleksen problem. Ali pa izziv, ki ga, razen največjih podjetij, nihče ne more izpeljati sam. Iz tega sledi, da je nujno, da pride do povezovanja med podjetji samimi in do povezovanja med podjetji in raziskovalnimi organizacijami. Seveda pa mora vso zadevo podpreti tudi država. Dinamika teh procesov je tako visoka, da se bodo samo najhitrejši v globalni reorganizaciji proizvodnje uspešno pozicionirali.« (- pripeta tonska izjava dr. P. Wostnerja)

Na drugem panelu z naslovom Uveljavljanje na globalnih trgih – Kako osredotočiti razvojna vlaganja na področja, kjer ima Slovenija kritično maso znanja, kapacitet in kompetenc? pa so se Bojana Omersel Weeks, dr. Slavko Dolinšek, dr. Matej Forjan, dr. Janez Povh in dr. Jože Korbar osredotočili na prihodnost, na to, kar je potrebno, da bi bili ustvarjalci trendov. Tudi oni so strinjali, da je za to ključen skupen pristop. »Samo če združimo potenciale med različnimi resorsi, med različnimi inštitucijami, organizacijami tako v gospodarstvu, tako v raziskovalni sferi, v visokem šolstvu, med bomo skonstruirali dovolj kritične mase, da lahko konkuriramo velikim globalnim konkurenčnim podjetjem in organizacijam na trgu. Ker pri nas je fragmentacija še vedno žal eden ključnih zaviralnih momentov uveljavljanja boljšega prenosa znanja v proizvodnjo,« poudarja Bojana Omersel Weeks iz Slovenskega inovacijskega stičišča, Evropsko gospodarsko interesno združenje, in dodaja, da bi morali v Sloveniji na državnem nivoju vpeljati institucijo, ki bi povezala in bdela nad inovacijami. (-pripeta tonska izjava B. Omersel Weeks)

Predavanje Mihe Mazzinija je nadaljevalo misel iz drugega panela, da bi bilo treba vnesti spremembe v šolstvo. »Odnos do inovativnosti in ustvarjalnosti nasploh je treba začeti spreminjati že s šolstvom, ki je zdaj predimenzionirano in usmerjeno v filanje podatkov. Podatke danes otroci dobijo na internetu, nimajo pa nobenega orodja, kako z razmišljanjem, z logiko ugotoviti, kaj so lažne novice, kaj so prave novice. Najbolj učinkovito se učimo s posnemanjem, se pravi, da imamo nek zgled in hočemo biti taki kot ta zgled. Drugo je pa to, da ni važna pridnost, važen je učinek. Slovenstvo je kultura pridnosti, sodobni svet pa kultura učinka in tu imamo težave, ker delamo preveč delovnih ur za premalo učinka.« (- pripeta tonska izjava M. Mazzinija)

Na tretjem panelu o etiki, vrednotah in ključnih veščinah v visokotehnološki družbi so Patricija Pavlič, Helena Jurše Rogelj, Tomaž Pintarič in Gregor Sepaher v ospredje postavili kompetence. Direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič: »Naš pogovor je želel osvetliti učinke projekta, ki se počasi izteka, katerega namen je bil usposobiti starejše zaposlene, nižje izobražene z aktualnimi splošnimi znanji, da usvojijo splošne kompetence sodelovanja, dela v večgeneracijskih kolektivih, ravnanja z zdravjem, ohranjanja vitalnosti, da čim bolj kakovostno lahko delujejo in funkcionirajo v organizaciji, na delovnem mestu, Hkrati pa je bil poudarek, da usvojijo zlasti sodobne digitalne in pa IKT veščine, ki so danes temelj vsakega delovnega mesta.« (- pripeta tonska izjava P. Pavlič)

Zaključno misel dogodka je imel dr. Janez Gabrijelčič, član Strateškega odbora forumov odličnosti in mojstrstva, ki je poudaril, da so v Trebnjem poslušalci lahko slišali velike osebnosti, ki so povedale, kako je treba delati, razmišljati in živeti. Dodal je, da so tudi tokrat  naredili prestop od kakovosti k odličnosti in vse pozval, naj vsak dan naredijo nekaj dobrega zase, za družino, za okolje, naj živijo vrednote.

Veliki nagradi odličnosti in mojstrstva sta iz rok predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce in župana Občine Trebnje Alojzija Kastelica prejela direktor podjetja TEM d. d. Čatež Andrej Bajuk in ravnatelj Anton Podbevšek Teatra Matjaž Berger, ki sta kipec sprejela kot priznanje za dosedanje uspehe in spodbudo za nadaljnje delo.

 

Občinska uprava

Oddelek za splošne zadeve

Oglejte si tudi