Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
13°C
JUTRI
26°C
13°C
Krajevna skupnost Sela pri Šumberku
Družba in javne storitve, Skupnost

Krajevna skupnost Sela pri Šumberku

Predstavitev

V KS Sela pri Šumberku je najprijetnejše in razgled po okolici najkrasnejši spomladi ob koncu aprila in v začetku maja, ko cvete sadno drevje in v mladem bukovju zopet kuka kukavica, v vrhovih  visokih dreves glasno žvižga kos in drozg, a po grmovju pojejo sinice, taščice in drugi drobni pevci. Lepo in prijetno je tudi jeseni, ko začne zoreti sadje ter rumeneti in rdečiti se vrtno in gozdno drevje, da vsa pokrajina žari kakor začarana v najpestrejših živih barvah.

Izjemno lep in zanimiv kraj je vas Sela pri Šumberku, ki stoji precej visoko med gozdnatimi griči in hribi nekako v sredini med Ivančno Gorico in Žužemberkom, v Občini Trebnje. KS Sela pri Šumberku je od Ljubljane oddaljena le 50 kilometrov. Na fotografiji je vas Sela iz severozahodne strani. V ozadju na desni je hrib z razvalinami gradu Šumberk (559 m), ki so ga prvotno imenovali z nemškim imenom Schönberg (Lepi hrib). Na levi pa stoji hrib Kozjek na katerem stojijo ostanki z razvalinami gradu Kozjek. Zadaj se med Šumberkom in Kozjekom  razteza vinska gora Lisec. Nad Kozjekom bolj proti desni vidimo v daljavi Trško goro  pri Novem mestu ter na levi Vrh Trebnje.  Zadnji hribi pa so Gorjanci.

Z vasi Sela lahko v dvajsetih  minutah pridemo na  hrib Šumberk. Z njegovega vrha, posebno  še z visokih, lahko dostopnih razvalin gradu vidimo daleč na vse strani. V jasnem vremenu pa lahko vidimo celo Karavanke, Kamniško-savinjske Alpe in Julijske Alpe s Triglavom.                         

Prepredenost poti (med njimi tudi Jakobova pot) omogoča ljubiteljem pohodništva in kolesarjenja številne možnosti za rekreacijo in zabavo. Ljudje na tem območju so kreativni in opravljajo številna ročna dela, ki so vedno bolj cenjena tudi v današnjih časih, med njimi najdemo številne samostojne podjetnike; kamnoseke, mizarje, tesarje in druge. Krajani KS Sela pri Šumberku so družbeno aktivni na veliko različnih področjih, tako sta aktivni dve PGD Sela in Log, ki vsako leto organizirata dobro obiskane veselice. Ohranila se je tudi tradicija pogostitve s štrukeljčki in drugimi dobrotami v času farnih žegnanj, ki so;

·         zadnjo ali predzadnjo nedeljo v juniju, na god Janeza Krstnika  v cerkvi na Selih,

·         zadnjo ali predzadnjo nedeljo v juliju, na god Marije Magdalene v cerkvi na Arčelci in

·         prvo nedeljo v septembru, v cerkvi Katarine Aleksandrijske na Šumberku.

V zadnjih desetletjih je na tem območju stalna rast prebivalstva in številne nove gradnje. Življenje v KS Sela pri Šumberku  poteka umirjeno v stiku z neokrnjeno naravo, stran od mestnega vrveža.

V naši krajevni skupnosti ste vedno dobrodošli.

Krajevna skupnost Sela pri Šumberku Kozolček in smerokaz. Razgled Jakobova pot. Krajevna skupnost Sela pri Šumberku Krajevna skupnost Sela pri Šumberku Krajevna skupnost Sela pri Šumberku Krajevna skupnost Sela pri Šumberku Krajevna skupnost Sela pri Šumberku Krajevna skupnost Sela pri Šumberku