Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Kulturni dan SVETOVNI DAN JEZIKOV

Na OŠ Vransko-Tabor smo 26. 9. 2013 organizirali celodnevni kulturni dan, na katerem so učenci sodelovali z različno govorečimi odraslimi.
Na Vranskem so poslušali pravljico v jeziku urdu, ki jo je predstavila sestra Džamila, prevajala pa učiteljica Jasenka Zupančič, nato pa so zgodbo po slovensko uprizorili, z go. Karmen Pokorny so odpotovali na Švedsko, se srečali s švedščino in Piko Nogavičko, se naučili šteti do 10 in si pripravili švedski prigrizek, sestra Sonja je učence naučila osnovnih besed v italijanščini ter pesem San Martino Campanaro,  g. Ali Khodary je učenec naučil veliko besed za živali in številke v arabščini, predstavil svojo kulturo, glasbo, pisavo, povedal, da je izobrazba zelo pomembna, da pa se pri njih šolajo le bogati, iz jezikovne šole Abrakadabra iz Žalca je ga. Sonja Pukmeister učence navdušila za nemščino in ga. Laryau Porro Yurika iz Kube za  španščino, g. Alpay je imenitno predstavil Turčijo in turščino preko najrazličnejših predmetih, ki predstavljajo Turčijo, spoznali pa smo tudi jezik gluhih in naglušnih - znakovni jezik  - predstavile so ga  učiteljice Sanja Marn, Mirjana Kelavić in Petra Tevžič in se nekaj kretenj tudi naučili, v angleščini pa so peli, plesali in ustvarjali pod vodstvom učiteljic Lavre Končnik Perpar in Mojce Zavasnik.
Na Podružnični šoli Tabor so z učiteljico Jerco Novak spoznavali španščino preko pravljice Rdeča kapica, g. Silvester Verhovnik je predstavil Rusijo in ruščino, rusko pisavo ter najznačilnejši spominek  babuško, ga. Nataša Božilova je predstavila svoj materni jezik makedonščino, pisavo, si zapisali svoje ime v tej pisavi, g. Renato Les je učence navdušil za italijanščino, ga. Tina Bukovec je animirala učence s francoščino s pomočjo pesmice o Elizejskih poljanah, v dvojicah so se preizkusili tudi v dialogih, učiteljica Mateja Todorovski se je z učenci igrala po angleško, iz jezikovne šole Abrakadabra je g. Jose Miguel Estigarribia Villasanti iz Paragvaja predstavil španščino, ga. Patricia Leskovšek nemščino, učiteljica Beatrika Jernejc pa je pripravila angleško delavnico. 

Celodnevni kulturni dan je zasnovala učiteljica Lavra Končnik Perpar v sodelovanju z aktivom učiteljic angleščine na šoli Beatriko Jernejc in Mojco Zavasnik.
Učenci so si sproti zapisovali vtise v male knjižice in ko jih bodo uredili, jih bomo objavili.
Zapisali in izbrali fotografije Marija in Katja Završnik.

Oglejte si tudi