Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

4. junij je dan slovenskega krvodajalstva

Žalec, 4. 6. 2020 - V Ljubljani so leta 1945 ustanovili transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa smo v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. Leta 1953 smo v Sloveniji uvedli brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da Rdeči križ Slovenije organizirano izvaja krvodajalske akcije že 67 let. Po letu 1955 so tudi na območju Spodnje Savinjske doline začeli organizirati krvodajalske akcije; na leto so pripravili eno ali dve.
Ozaveščanje o nenadomestljivosti zdravljenja s krvjo, motiviranje, pridobivanje novih in ohranjanje obstoječih krvodajalcev ter  organizacija krvodajalskih akcij ostajajo glavne naloge Rdečega križa Slovenije na področju krvodajalstva.

 

V Sloveniji še vedno vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Zato so s številnimi podjetji, društvi, organizacijami ter drugimi skupinami v sodelovanju s transfuzijsko službo načrtovali več kot 1.160 krvodajalskih akcij.  Približno 381 je bilo terenskih. 

 

Marca je epidemija covida-19 spremenila način in oblike preskrbe s krvjo ter s tem organiziranja krvodajalskih akcij. Krvodajalce so seznanili z dodatnimi zaščitnimi ukrepi za preprečevanje prenosa koronavirusa. Krvodajalcem so začeli sporočati, da naj ne prihajajo na odvzem krvi če kašljajo, so prehlajeni, so preboleli nalezljivo bolezen ali so v stiku z obolelo osebo. Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih v Rdečem križu, transfuzijskih centrih in oddelkih ter na terenskih krvodajalskih akcijah izvajajo prilagojene krvodajalske akcije. Nanje vabijo samo krvodajalce krvnih skupin, ki so potrebne za zdravljenje. Krvodajalce vabijo na darovanje krvi preko SMS-sporočil ali osebnih vabil.

 

Transfuzijska služba je uvedla telefonsko naročanje na odvzem krvi za vse transfuzijske oddelke in na terenske krvodajalske akcije, kot dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočajo varno okolje in varen odvzem krvi. Krvodajalce, ki so telefonsko potrdili prihod na terensko krvodajalsko akcijo, po telefonu pred prihodom na odvzem krvi preverijo, če ustrezajo pogojem za darovanje in nimajo bolezenskih znakov morebitne okužbe. Pred vhodom v prostore, kjer izvajajo odvzem krvi, je triažna kontrolna vstopna točka. Strokovno zdravstveno osebje ponovno preveri ustreznost osnovnih zdravstvenih parametrov o zdravstvenem stanja in izmeri telesno temperaturo krvodajalcu.

 

Krvodajalci, ki so darovali kri, ko so veljali  najostrejši ukrepi, so pravi junaki današnjega časa in vzgled sočutja, ki se je skozi desetletja razvilo v trdno slovensko krvodajalsko izročilo. Kar najbolje pokaže, kako uspešno smo opravili svoje delo v  Rdečem križu Slovenije in Zavodu za transfuzijsko medicino. 

Obisk prirejenih krvodajalskih akcijah je pokazal, da krvodajalstvo ostaja najbolj množična solidarnostna akcija državljanov v Sloveniji. Od  1. junija potekajo krvodajalske akcij glede na dobro zdravstveno stanje prebivalstva  po sprejetih načrtih. Ostaja naročanje. Krvodajalci pokličejo transfuzijsko službo in se naročijo na darovanje krvi ter tako potrdijo prihod.

 

Rdeči križ Slovenije se ob 4. juniju iskreno zahvaljuje vsem krvodajalkam in krvodajalcem, tisočim prostovoljcem, ki prispevajo k temu, da vir krvi nikoli ne presahne, iskrena HVALA tudi vsem ostalim, ki po svojih najboljših močeh podpirajo prostovoljno krvodajalstvo v Sloveniji!

Oglejte si tudi