Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

POVEČANO ZDRAVSTVENO TVEGANJE ZA SODELUJOČE PRI ODPRAVLJANJU POSLEDIC POPLAVE

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča, da s terena dobivajo informacije o zdravstvenih težavah občanov, ki so na poplavljenih območjih sodelovali pri čiščenju in sanaciji po vodni ujmi.

Ujma je namreč ponekod s sabo odnesla hiše, kmetijske objekte, pomožne objekte in ostalo infrastrukturo, v kateri so bile (skoraj gotovo tudi v neprimernih embalažah) shranjene različne kemikalije, naftni derivati, pesticidi, katerih embalaža se je v ujmi razbila. Na območju se gotovo nahajajo tudi kadavri domačih živali, nekateri še zasuti v naplavinah ali v objektih.

Posledično je potrebno celotno območje smatrati za kontaminirano oziroma tvegano za zdravje, kajti kljub posredovanju gasilskih enot širšega pomena in odstranjevanju večjih količin snovi gre za zadeve, katerih ni mogoče odstraniti, saj se nahajajo v vodi, mulju, naplavinah ...

Zaradi povečanega zdravstvenega tveganja vse sodelujoče pri sanaciji po ujmi opozarjajo na najvišjo možno stopnjo higiene (uporaba rokavic, zaščitnih mask pri prašenju suhega mulja, umivanje rok ...).

Dodatne informacije o preprečitvi zdravstvenih težav so na voljo na spletni strani NIJZ.

Oglejte si tudi