Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
2°C

Dobro se z dobrim vrača

Vsako leto med 1. in 8. novembrom je Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajajo doplačilne znamke v vrednosti 0,17 EUR, enak znesek pa občani in organizacije doplačujemo tudi za vsako vozovnico v notranjem in mednarodnem prometu. Letošnji Teden solidarnosti poteka pod sloganom »Dobro se z dobrim vrača.«

Slovenija je bila v letošnjem letu že nekajkrat postavljena pred velike izzive, ko smo morali izkazati veliko mero solidarnosti. Najbolj očitno je bilo to poleti, ko so jugozahodni del naše države ogrožali in po njej pustošili najhujši požari v zgodovini. Pozabili smo na vse, vsi smo želeli pomagati po najboljših močeh!

15 dni in boj skoraj 15 tisoč prostovoljnih gasilcev, 200 poklicnih gasilcev, 3000 pripadnikov Slovenske vojske, več kot 700 gozdarjev, 565 policistov, 135 pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, 73 članov ekip nujne medicinske pomoči, člani aeroklubov, prostovoljci iz tujine in gospodarstva in 369 pripadnikov enot Rdečega križa, ki so v začetku septembra iz rok predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, prejeli častno nagrado – jabolko navdiha.

Nov preizkus nas je čakal septembra - ogenj je zamenjala voda in številni deli države so se znašli pod vodo, ogromno ljudi je ostalo brez vsega. Spomnimo se samo prizorov iz Kostela in Osilnice ter drugih delov države, kjer vodne ujme ni bilo mogoče zaustaviti.

A kot že tolikokrat doslej – ljudje so lahko računali na pomoč drugih. Tudi na pomoč Rdečega križa Slovenije in zato si še toliko bolj želimo, da bi v Tednu solidarnosti zbrali kar največ sredstev, ki jih bomo namenili prebivalcem Slovenije, ki jih prizadenejo naravne in druge nesreče.

Vsa sredstva, zbrana v Tednu solidarnosti, porabimo strogo namensko. V skladu s pravilnikom se 30 odstotkov sredstev uporablja za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega (lokalna raven), 70 odstotkov sredstev pa je namenjenih za zagotavljanje pomoči ob nesrečah večjega obsega (nacionalna raven). Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo Komisija Sklada solidarnosti, Nadzorni odbor Rdečega križa Slovenije, Upravni odbor Rdečega križa Slovenije in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije.

Naj se dobro vrne z dobrim.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi