Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Kljub dobro organizirani socialni pomoči obstajajo ljudje, ki so lačni

V Žalskem območnem združenju Rdečega križa imajo v evidenci trenutno 300 družin s približno tremi družinskimi člani iz celotne Spodnje Savinjske doline, na terenu pa je zagotovo vsaj še petdeset družin takšnih, ki bi potrebovale pomoč, pa je ne želijo, saj menijo, da obstaja kdo, ki pomoč še bolj potrebuje.

Poleg osnovne hrane, ki jo ranljivim skupinam razdelijo 4-krat na leto, pomagajo tudi pri urejanju pravic iz javnih sredstev; prostovoljke so varstvene dodatke uredile kar 15-im starejšim. »Ljudje ne vedo, da si lahko na centrih za socialno delo uredijo dodatno zdravstveno zavarovanje, izredno denarno pomoč in varstveni dodatek, ko ženske dopolnijo 63 in moški 65 let in ko so trajno nezaposljivi. Zato so prostovoljke začele pri obiskih starejše seznanjati tudi s temi možnostmi«, pravi Matjaž Črešnovar, sekretar žalskega območnega združenja Rdečega križa.

Pred poletjem so razbremenili denarnice staršev s pomočjo pri nakupih šolskih potrebščin, če je potrebno, pa pomagajo tudi pri plačilih ostalih šolskih aktivnostih, kot so izleti in šole v naravi.

Že nekaj let trgovsko podjetje Lidl omogoča zbiranje hrane z daljšim rokom trajanja in higienskih izdelkov, ki jih lahko do 7. januarja naslednjega leta daste v zabojnik pri blagajnah. V žalskem RK prevzamejo izdelke, pripravijo pakete in jih dostavijo ranljivim skupinam.

Oglejte si tudi