Logo MojaObčina.si

Sveti Andraž v Slovenskih goricah

DANES
6°C
-6°C
JUTRI
10°C
0°C
381

Povabilo - taborništvo v občini Sv. Andraž v Slov. goricah

V Zvezi tabornikov Slovenije želijo okviru projekta Novi rodovi mladih s kompetencami, ustvariti osnovo za delovanje taborniških društev v krajih, kjer tabornikov še ni bilo ali pa je njihovo delo zamrlo pred več leti.

V Zvezi tabornikov Slovenije ugotavljajo, da je sicer med mladimi in odraslimi velik interes za vključitev in delov v taborniški organizaciji, ne želijo pa, da bi po začetnem zagonu ti razočarano zapustili taborništvo. Zato si Zveza tabornikov Slovenije prizadeva vzpostaviti trajnostno delovanje taborništva in sicer tako, da se bo novo delujoče društvo lahko polnopravno vključilo v nacionalno in mednarodno taborništvo. Ukrepi, za katere mislijo, da zagotavljajo tak cilj, so:

  1. Usposobiti vodnike, ki izvajajo taborniški program za mlade, ter usposobiti načelnika, ki naj bi bil polnoleten in je v društvu vodja vzgojnega programa dela z mladimi;
  2. Vzpostaviti podporno strukturo v društvu in njegovem okolju;
  3. Formalna ustanovitev društva tabornikov rodu;
  4. Usposobiti ostale člane vodstva društva – rodu;
  5. Zagotoviti prostore za delo.

 

Pri vseh naštetih nalogah ZTS s svojimi prostovoljci in zaposlenimi nudi strokovno podporo, je pa nujno, da si društvo za svoje delovanje zagotovi lastne vire tako človeške kot materialne in finančne.

 

Če bi želeli že letos razširiti taborništvo na mlade v našem kraju in okolici, bi se bilo treba nemudoma lotiti prvega ukrepa, kar pomeni osredotočiti se na usposabljanje približno desetih (10) zainteresiranih mladih, ki bi bili bodoči vodniki vodov. Odrasli bi bili pa bodoči načelniki taborniških društev oziroma čete ali skupine pri že obstoječem rodu, dokler društva še ne ustanovijo. Glede tega bi bilo dobro, če bi:

  • se ti mladi vključno z odraslimi udeležili kakega taborniškega bivakiranja, za kar bi lahko zagotovili možnost, da ga organiziramo v vašem kraju,
  • imeli z njimi kak uvodni sestanek pred bivakiranjem in nekaj tedenskih srečanj kot pripravo na različne tečaje,
  • se mladi udeležili vodniškega tečaja za nove rodove, ki ga bo organizirala ZTS v letošnjih jesenskih počitnicah,
  • se odrasli v naslednjem letu udeležili tečaja za vodje enot, ki ga organizira ZTS vsako leto v avgustu.

V Zvezi tabornikov Slovenije so izrazili željo, da v občini najdemo mlade, starosti od 15 do 29 let, ter predvsem odrasle, ki bi bili zainteresirani ustanoviti in voditi društvo tabornikov.

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi