Logo MojaObčina.si

Sveti Andraž v Slovenskih goricah

DANES
6°C
-6°C
JUTRI
10°C
0°C

Na TV Slovenija 2 predvajanje serije televizijskih oddaj z naslovom »Na deželi«

»LEADER – skupaj razvijamo podeželje«

S torkom, 1. oktobra, se ob 20.30 na TV Slovenija 2 prične serija televizijskih oddaj z naslovom »Na deželi« in podnaslovom »LEADER – skupaj razvijamo podeželje«. Namen oddaj je prikazati dosežke in rezultate projektov LEADER, ki so posebnost v slovenskem prostoru, saj se izvajajo preko lokalnih akcijskih skupin in na podlagi projektnih pobud, ki jih dajejo in nato tudi realizirajo lokalni akterji po pristopu od spodaj navzgor. Prva izmed osmih oddaj prikazuje uspešno sodelovanje vseh vpletenih pri sanaciji Divaške jame in razvoja drugih aktivnosti v povezavi s to bogato kraško jamo. V nadaljevanju oddaje pa bo predstavljen tudi primer uspešne prakse razvoja podeželja v Vipavski dolini, kjer domačini uspešno spodbujajo pridelavo in prodajo lokalnega sadja.
V okviru Programa razvoja podeželja RS v obdobju 2007–2013 se izvajajo ukrepi LEADER, kjer imajo glavno vlogo spodbujevalca razvoja javno-zasebna partnerstva, t.i. lokalne akcijske skupine (LAS-i), ki spodbujajo zavest lokalnega prebivalstva o tem, da imamo na lokalnem nivoju možnost, dolžnost in odgovornost tudi za samostojno odločanje o razvoju in izvajanju razvojnih projektov. Spodbujajo se lastne pobude prebivalstva (samoiniciativnost) in samostojnost pri uvajanju novih dejavnosti kot so razvoj domače obrti, spodbujanje podjetništva, inovativnost, prenos znanja, skrb za kulturno in naravno dediščino ter številne druge aktivnosti. Prav tako pa tudi razvoj človeških potencialov. V Sloveniji deluje 33 lokalnih akcijskih skupin, v oddajah pa bodo prikazani uspešni projekti iz več kot polovice le-teh.
Prva izmed osmih oddaj prikazuje, kako so domačini skupaj s člani Jamarskega društva Gregor Žiberna Divača obnovili zgodovinsko pomembno turistično pot v Divaški jami, ki je danes zaradi truda domačinov in jamarjev znova odprta za javnost, projekt pa se nadaljuje z ureditvijo Krasoslovne-naravoslovne učne poti in jamarske šole, ki se izvaja na Osnovni šoli Divača. Naslednji primeri uspešne prakse razvoja podeželja se nahajajo tudi v Vipavski dolini. Tukajšnji domačini so namreč ustanovili svojo blagovno znamko So(n)čno, plodovi Vipavske doline, s katero spodbujajo kupovanje in pridelavo lokalnega, vipavskega sadja. Zaradi projekta se povezujejo različni vipavski sadjarji, razvile so se kmečke tržnice in različne prireditve. Vipavska zgodba o sadju tako predstavlja priložnost za vipavsko podeželje, za razvoj tukajšnjega turizma, povečuje lokalno samooskrbo in podeželsko gospodarstvo.
Oddaje »Na deželi« se bodo predvajale enkrat tedensko ob torkih ob 20.30 na TV Slovenija 2, ponovitev ob nedeljah ob 14.30, in bodo predstavljale uspešne projekte ter lokalne akcijske skupine iz vseh slovenskih regij. Oddaje so rezultat sodelovanja med Ministrstvom za kmetijstvo in okolje (Nacionalna mreža za podeželje), RTV Slovenijo, ART 7 VIDEO in lokalnimi akcijskimi skupinami. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2007–2013, je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je odgovorno tudi za vsebino tega obvestila. Oddaje sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija.
Napovednik: www.rtvslo.si/napovednik/na-dezeli-obnova-poti-v-divaski-jami-in-vipavsko-sadje-dokumentarna-serija-1-8/58252
Mreža za podeželje MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE

 

Predviden vrstni red prvih štirih oddaj:
Prva oddaja: Obnova poti v divaški jami in So(n)čno, plodovi Vipavske doline Druga oddaja: Solčavski gorski les in oglarjenje v Oglarski deželi Tretja oddaja: Kmetijski krožek in mreža kotičkov lokalne ponudbe prehrambenih izdelkov ter prodajnih mest Četrta oddaja: Tradicionalna znanja - rokodelstvo in sirarska skuta ter sirotka
Vrstni red zadnjih štirih oddaj v tem trenutku še ni dokončen.

 

Na območju naše občine smo v okviru LAS dokončali kar nekaj projektov: Zloženka ''Kulturna dediščina  Mreža podeželskih muzejev''  v slovenskem in angleškem jeziku, Andraževa učna pot (označevalne table posameznih točk na poti, zeliščna gredica - botanični vrt pred OŠ Vitomarci, zloženka z opisi posameznih točk na poti), reklamno-obveščevalne table (leseni kozolci za reklamno-obveščevalna sporočila), knjiga 500 let začetka gradnje cerkve Sv. Andraža; v letu 2014 pa bodo izdelane še:  usmerjevalno-krajevne table, zemljevid občine z vnešenimi kulturno-zgodovinskimi zanimivostmi, in info tabla. Več o projektih boste lahko prebrali v naših Novicah.

Bernarda Ban

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi