Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
18°C
JUTRI
20°C
16°C
Oceni objavo

PRIČETEK OCENJEVANJA ŠKODE NA STVAREH ZARADI POSLEDIC MOČNEGA NEURJA OD 4. AVGUSTA DALJE

Uprava RS za zaščito in reševanje je izdala sklep o pričetku ocenjevanja škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja od 4. avgusta 2023 dalje.

Prične se z ocenjevanjem škode na stvareh zaradi posledic močnih neurij z večdnevnim obilnimi deževjem na širšem območju Republike Slovenije, ki je povzročilo katastrofalne poplave, plazenje tal in druge posledice hudourniškega delovanja visokih voda, zaradi katerih je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, dne 4. avgusta 2023, aktiviral Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah.

Vloga se oddaja na obrazcih:

Obrazec 1: ocena škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih, povzročene po naravni nesreči.(v kolikor imate škodo na kmetijskem zemljišču, prijavni obrazec 1 oddate na občini Starše, škodo v gozdovih in na gozdnih cestah ocenjuje Zavod za gozdove RS (zato se škoda prijavlja pri zavodu).

  • stolpec A in B; vpiše se parcelna številka in katastrska občina – NE GERK,
  • stolpec C; Kategorija zemljišča - gozd/travnik/njiva/pašnik/neplodno/trajni nasad,
  • stolpec D; Cena EURH/ha - ni potrebno vpisati,
  • stolpec E; površina v ha dela parcele za katerega uveljavljate škodo,
  • stolpec F; odstotek (%) poškodovane površine,
  • stolpec G; Škoda EUR – ni potrebno vpisati.


POZOR – škoda pridelkov na kmetijskih zemljiščih se NE popisuje, gre za škoda na zemljiščih.

Obrazec 3: ocena škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči (popolnoma uničen objekt), vsak objekt se prijavi na svojem obrazcu.

Obrazec 4: ocena delne škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči (delna škoda na stavbah), vsak objekt se prijavi na svojem obrazcu.

  • 4. Vrsta objekta; stanovanjski/poslovni/industrijski/kmetijski/poslovno-stanovanjski,
  • Ocena škode; stolpec A; Šifra in tipična skupina del* - upoštevati šifrant B,
  • stolpec D in F – ni potrebno vpisati.

POZOR - vpiše se seznam del za vrnitev v prejšnje stanje (ne sanacija).

Obrazec 5: ocena škode na gradbenih inženirskih objektih (transportna infrastruktura, distribucijski cevovodi, vodni objekti in drugo), povzročene po naravni nesreči.

Obrazci, sklepa Vlade RS ter šifrant, so priloga k obvestilu.

Obrazce je možno najti na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje RS: Ocenjevanje škode po naravnih nesrečah | GOV.SI

Na vseh obrazcih je potreben 2x podpis oškodovanca in priložiti fotografije nastale škode. Datum ocene škode izpolni občinska komisija. Oškodovanci pripišejo še telefonsko številko in elektronski naslov, ki ju bomo uporabljali zgolj za morebitno korespondenco glede ocene škode zaradi posledic močnega neurja.

Izpolnjene in podpisane obrazce lahko oškodovanec dostavi v tajništvo občine Starše ali pošlje na naslov: Občina Starše, Starše 93, 2205 Starše, najpozneje do vključno  15. septembra 2023.

Oglejte si tudi