Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
10°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

NOVOLETNA POSLANICA ŽUPANA BLAŽA MILAVCA

Drage občanke, cenjeni občani,

leto 2019 se zaključuje in prihaja novo leto 2020. Za nas bo to leto jubilejno. Že z občinskim praznikom konec oktobra smo namreč začeli praznovati 800. letnico prve pisne omembe Sodražice. Prav je, da se spomnimo svojih korenin in preteklosti. Kakor je prav, da v tej luči pogledamo na sedanjost in se ozremo tudi v prihodnost. Izkoristimo ta čas za premislek o nas in naših krajih, o naših ljudeh in skupnosti. Spominjanje včerajšnjega dne namreč gradi zavedanje današnjega in pričakovanje jutrišnjega. Enako kot ni mogoče graditi hiše brez znanj in izkušenj iz preteklosti in dobre vizije prihodnosti. V letu 2020 pa se ne bomo spominjali le 800 letnice, ampak tudi nekaterih drugih obletnic, a o vsem tem sproti, skozi vse leto. 

Preden vstopimo v novo leto, je tu še vedno 2019. Tudi to leto je bilo jubilejno, zlasti za Občino Sodražica. Občina Sodražica deluje že namreč dvajset let. Potem, ko je bila po štiridesetih letih ponovno ustanovljena leta 1998, je z delovanjem začela z novim letom 1999. Takrat se je večina občank in občanov, ki so se udeležili referenduma, odločila za samostojno občino. Danes po dvajsetih letih lahko ocenjujemo pravilnost takratne odločitve. Objektiven pogled skozi izbrane pokazatelje izkazuje, da se Sodražica kot samostojna občina razvija bolj kot območja, ki to niso. Pomemben napredek je bil doseženi v razvoju lokalne javne infrastrukture* ter družbenega življenje. Na splošno je dobra tudi socialna in ekonomska slika. Na področju demografije je stanje stabilno, saj se že vrsto let nadaljuje rahla pozitivna rast. Na nekaterih manj uspešnih področjih lahko rečemo, da je samostojna občina vsaj omilila ali nekoliko upočasnila negativne trende. Ocena, ki temelji na objektivnih dejstvih je zelo pomembna, a pomemben je tudi občutek prebivalstva. Glede na lani izvedeno anketo časnika Ekodežele** je večina sodelujočih prebivalcev z občino vendarle zadovoljnih. Tako izraženo zadovoljstvo je dobra popotnica za naprej. Obenem je pokazatelj, da so prizadevanja in delo občine bila opažena in povečini usmerjena na prava področja, ker tudi ljudje čutijo potrebo in svoje interese. Takšna ocena je tudi v skladu s pričakovanji vseh, ki smo odgovorni za usodo te skupnosti. Temeljna usmeritev delovanja in razvoja naše občine smo namreč vseskozi videli in vodili usmerjeno v izvajanje najpomembnejših nalog, ki jih predstavljajo lokalne javne službe, ter v izgradnjo osnovne lokalne infrastrukture. Zavedali smo se, da le tako lahko dolgoročno postavimo dovolj kakovostne temelje in s tem tudi pogoje za normalno življenje, delo in razvoj večine naših občanov. Nismo se osredotočali na izredne želje in potrebe, razen na nekaj zelo utemeljenih, ampak smo skušali uresničevati tisto, kar je nujno in dobro za čim več ljudi, če ni mogoče za vse. Ob strani smo puščali zadeve, ki niso v ožjem krogu pristojnosti občine. Iz tega razloga smo bili tudi največkrat tarča kritik, a je bilo tako žal potrebno, da smo lahko osredotočali delo in sredstva na ponujene priložnosti.***

Sedaj se časi spreminjajo, zato se spreminja tudi dosedanji pogled. Danes si želimo tudi na občini dejavneje pristopati in se vključevati v reševanje razvojnih in drugih težav, ki zadevajo in bremenijo naše ljudi. Pri vsem tem smo žal še vedno tako finančno kakor tudi funkcionalno (kadrovsko, organizacijsko, kompetenčno) omejeni. A ob razumevanju pomena lokalne samouprave se bo tudi na tem področju vloga naše in drugih občin še krepila in nadgrajevala, če le ne bo radikalnejših političnih odločitev, ki bi sistem postavile na glavo. 

Občina Sodražica lahko rečem uspešno zaključuje ne le leto 2019, ampak celo desetletje in tudi svojih prvih dvajset let. Več o tem, kako sam vidim sliko odhajajočega leta in pogled na Sodražico ob začetku praznovanja 800 letnice prve pisne omembe z nekaterimi načrti za prihodnost je napisano v povzetku govora za letošnji občinski praznik. V naslednjih letih na podlagi dvoletnega proračuna (za leti 2020 in 2021) kljub manj razpoložljivim sredstvom za razvojne programe nadaljujemo z nekaj večjimi investicijskimi projekti, ki jih načrtujemo izvesti s pomočjo evropskega in državnega denarja, saj daleč presegajo naše občinske finančne zmožnosti. Še večje načrte imamo za prihodnje, ko naj bi bilo ponovno nekoliko več možnosti pridobiti tudi evropska podporna sredstva. Uspehi, razvoj in vse kar je bilo dobrega narejeno ter načrti in vizije za prihodnost ni delo enega ali nekaj ljudi. To je rezultat skupnega dela, truda in prizadevanj mnogih. V preteklosti in sedanjosti. Zato je zaključek leta priložnost, da v imenu občine in v svojem imenu izrečem zahvalo predvsem vam, spoštovane občanke in občani. Občina s(m)o ljudje, njene občanke in občani. Obstaja zaradi vas in je namenjena vam. To je bistvo njenega poslanstva, zato je medsebojno razumevanje in sodelovanje vseh nas ključnega pomena. Iz tega naj izhaja tudi priznanje in hvaležnost. Posebej se želim zahvaliti izvoljenim članicam in članom občinskega sveta ter članicam in članov vseh drugih občinskih organov za korektno delo in konstruktiven odnos. Zahvala vsem zaposlenim in vodstvom ne le na občini, ampak v vseh občinskih in medobčinskih zavodih in podjetjih, ki opravljate pomembno delo za naše ljudi. Prav tako hvala vsem zaposlenim iz državnih ali drugih javnih ustanov ter organizacijam za dobro sodelovanje in pomoč. Enako hvala tudi vsem iz nevladnih organizacij in ustanov, ki delujejo na humanitarnem oz. socialnem, verskem ali kulturnem ter na gospodarskem področju. Velika zahvala gre vsem prostovoljcem v različnih društvih, klubih in skupinah, ki s svojim delom bogatite našo skupnost in življenje v njej delate lepše in bolj prijazno. Skratka vsem, ki ste na kakršen koli način naredili kaj dobrega za kogar koli izmed nas oz. za dobro naše občine: iskrena hvala. 

Ob vstopu v novo leto se Občina Sodražica odloča tudi o pomembnem vprašanju, ki se tiče njene istovetnosti. Sodražica ima namreč grb in zastavo, ki kot mnoge druge ob ustanovitvi, niso bile pripravljene v skladu s pravili heraldične stroke. Povečini so občine svoje simbole tekom let že popravile in uskladile s pravili stroke. Pri nas do sedaj to vprašanje nismo postavljali med prioritete. Mogoče pa je pobuda, ki je bila dana v občinskem svetu in visoki jubilej priložnost, da naredimo tudi ta korak ter izberemo ne čisto nove simbole, ampak korigiramo obstoječe v nekoliko drugačno tudi strokovno pravilno podobo. Ne glede na to je najpomembneje, da v novo leto vstopimo in ga čez leto dni tudi zapustimo še boljši in uspešnejši ter povezani kot skupnost. Zato v letu 2020 želim vsakemu uspešno, veliko zdravja in osebnega zadovoljstva, naši občini pa uspešno pri opravljanju nalog in izzivov, ki se bodo postavljali pred njena vrata.

Blaž Milavec, vaš župan

 

*Občina Sodražica je v zadnjem desetletju naredila opazen razvojni korak na področju opremljenosti z določeno lokalno javno infrastrukturo po podatkih MF RS glede na skok vrednosti kazalnika opremljenosti prebivalstva z javno infrastrukturo: www.mf.gov.si.

**Občina Sodražica je v raziskavi revije Ekodežele o zadovoljstvu prebivalcev z različnimi področji življenja v občini dosegla tretje mesto med manjšimi občinami (v močni konkurenci občin do 10.000 prebivalcev) za leto 2018: Ekodežela: Naj občina 2018, 2018, str. 10 – 19.

***Občina Sodražica se je uvrstila med prvo desetino med občinami, ki so prejele v odhajajočem desetletju največ evropskih sredstev na prebivalca (MF in več drugih virov).

Oglejte si tudi