Pljučnik je svoj sloves ohranil le še v ljudskem zdravilstvu in sicer pri pljučnih boleznih, prehladu dihal, gripi, kašlju, hripavosti in astmi. V tinkturi zel ohrani vse zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje: čreslovine, saponozide, sluzi, kremenčevo kislino, eterično olje, rudninske snovi, polisaharide, flavonoide, alantoine … Ker v sledeh vsebuje tudi pirolizidinske alkaloide, lahko pljučnik uporabljamo le nekaj tednov na leto, podobno kot navadni gabez in lapuh.
Že ime zeli pove veliko, in sicer da pomaga pri pljučnici, bronhitisu in pljučni tuberkulozi, pri čemer gre zahvala visoki vsebnosti kremenčeve kisline, rudninskih snovi, smole in čreslovin. Sluzi ima rastlina malo.
Ko imamo obolela pljuča zabita in težko dihamo, si lahko pripravimo tudi zeliščni čaj. Priporočamo Javorsko zeliščno mešanico pod brentom Janeza Javorskega. V ohlajeni čaj nakapamo pet do osem kapljic tinkture iz pljučnika. Na dan lahko spijemo do pet čajev s tinkturo.
Janez Javorski




