Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Šmarski tamburaši na Štefanovo

Po tradiciji je že, da na god sv. Štefana, 26. decembra, pri deseti maši v Šmarski župnijski cerkvi igrajo domači tamburaši.

 

Slovesno bogoslužje je vodil g. Vinko Malovrh, ki je v mašnem nagovoru poudaril, da na ta dan obhajamo kar dva praznika; god prvega mučenca sv. Štefana in dan samostojnosti in enotnosti. Skupaj smo se v spominih, vsaj tisti malo starejši, ozrli skozi dobre četrt stoletja staro zgodovino naše samostojnosti. Naj ljubimo svoje kralje in oblastnike nas vzpodbuja že Sveto Pismo. Jezus od nas pričakuje molitev in ljubezen drug do drugega. Kaj nas čaka ne vemo. Po opogumljajočih besedah pridigarja pa je jasno, da je kljub negativnim dejavnikom, ki škodijo človeški duši in Božji podobi, prišlo do prebujenja aktivnega krščanskega življenja v narodu. Zato je potrebno, da kristjani začutimo in spoznamo svoje dostojanstvo in se ga ne sramujemo, je še dodal g. Malovrh.

 

Hladno ozračje Šmarske cerkve so tudi letos božale mile melodije, obenem pa ogrevale srca navzočih vernih in dvigale njihove molitve. Znani Božični napevi v uglašenih melodijah tamburašev še kako milo zvenijo in nam govorijo o preprostosti, milosti, dobroti, sreči, radosti, miru,… skratka o Božiču. Poskušajmo ga za spremembo doživeti tudi mi tako.

 

Uroš Pušnik 

Oglejte si tudi