Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

»Kdor poje, dvakrat moli«

In tako se je pelo; lepo in ubrano to nedeljo, 11. oktobra, v župnijski cerkvi v Litiji, kjer se je odvijala Revija odraslih cerkvenih pevskih zborov dekanije Litija.
V prijetnem popoldanskem druženju smo v izbrani besedi povezovalke Anje Novak odkrivali pregovore o petju ter spoznavali njegovo lepoto, mogočnost in osnovno sporočilo pesmi. Z lepo pesmijo - balzamom za našo dušo, so nas razvajali MePZ župnije Šmartno pri Litiji, Župnijski Mladinski zbor sv. Nikolaja, MPZ Fantje od Fare, Cerkveni Mešani zbor sv. Benedikta Kresnice in Zbor sv. Nikolaja iz Litije. Nastopajoči so nam predstavili dela domačih in tujih skladateljev.

Ob koncu so pod vodstvom dirigenta Tomaža Pirnata, ki je tudi strokovno spremljal revijo in ob spremljavi organistke Urške Vidic, združeni v en zbor zapeli še pesmi Tisoč let je že minilo, Božje milostno Srce in O, Gospa moja. Pravijo, da »Blagor hiši, kjer se pesem sliši« in se sliši tudi v cerkvah, ne samo v litijski, pač pa tudi po vseh drugih v naši dekaniji, saj se z njeno lepoto daje slovesnosti še kako velik pečat.

Litijski dekan g. Štefan Pavli se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so srečanje pripravili, Javnemu skladu za Kulturne dejavnosti Litija in gospe Rosani, gostitelju in litijskemu župniku g. Jožetu Tomšiču, ostalim duhovnikom, zborovodjem, organistom in pevcem. Prav slednji s svojim prispevkom še kako polepšajo in povzdignejo vsako bogoslužje.

 

Veseli smo, da sta glasba in petje v teh krajih še kako dobro zakoreninjena v naši zavesti, saj imamo dobre in uspešne zbore, dobre pevce in odlične posameznike, ki z vso ljubeznijo gojijo spoštovanje ter širijo ljubezen do petja še naprej.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi