Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

V okviru Točke za starejše izvedeno predavanje in delavnica o sladkorni bolezni

V torek, 28. novembra smo v prostorih Občine Litija v okviru LAS projekta »Točka za starejše« izvedli predavanje in delavnico o diabetesu ali sladkorni bolezni. Partner projekta je tudi Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji. Dogodek je vodil Zavod Oreli iz Kamnika, v sodelovanju z Društvom diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji ter Centrom za krepitev zdravja, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Litija.

Prisotne sta pozdravili Anita Molka, vodja LAS projekta Točka za starejše in Lijana Lovše, podžupanja Občine Litija ter koordinatorica Točke za starejše v Litiji. 22-im udeležencem je Martina Ozimek iz Zavoda Oreli predstavila osnovne informacije o diabetesu. Poudarila je, kako zelo pomembno je, da prepoznamo začetek bolezni, kjer so prvi znaki huda žeja, pogosto uriniranje in hujšanje. Takrat je potrebno obiskati zdravnika, upoštevati navodila, se poučiti o sladkorni bolezni, jesti uravnoteženo in zdravo prehrano, redno izvajati kontrole krvnega sladkorja (glukoze), nog, oči in krvnega tlaka, poskrbeti za kvalitetno spanje ter redno gibanje. Slišali smo tudi konkreten primer življenja s sladkorno boleznijo članice Društva diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji. Njihova predsednica Mihaela Amršek je navdihnila z opisom vseh aktivnosti, ki jih izvajajo.

Poslanstvo društva je informirati ljudi, tudi osnovnošolce 8. in 9. razredov v obeh občinah in dijake 2. letnika Gimnazije Litija, o nevarnosti sladkorne bolezni in posledicah le-te. Ozaveščajo, kako preprečiti njen nastanek in omogočiti osebam, ki že imajo sladkorno bolezen, bolj kakovostno, zdravo in polno življenje. Izvajajo meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka, trigliceridov, holesterola in saturacije, strokovna predavanja, edukativna okrevanja in učne delavnice. Tedensko za svoje člane organizirajo pohode, telovadbo, plavanje in vadbo v bazenu, ustvarjalne delavnice in druženje.  V njihove vrste ste lepo vabljeni novi člani, kontaktirate pa jih lahko na drustvo.dia.litija@siol.net ali po telefonu na 031 777 153.

Neja Perič, vodja novoustanovljenega Centra za krepitev zdravja, je v zaključnem delu predstavila, kako s promocijo zdravja izobražujejo posameznike in jim nudijo vse potrebne informacije, da lahko odgovorno prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem in izbiro življenjskega sloga. Udeležencem je nato izmerila še krvni tlak in preverila raven glukoze ali krvnega sladkorja.

Vabljeni, da obiščete Center za krepitev zdravja, ki izvaja zdravstveno vzgojo otrok in mladostnikov, vzgojo ustnega zdravja, aktivnosti za odrasle in individualna svetovanja. Potrebna je predhodna prijava preko elektronske pošte ckz@zd-litija.si ali preko telefona na 065 556 064.

Najbolj je bilo poudarjeno, kako zelo pomembno je gibanje za zdravje ljudi ter raznovrstna in uravnotežena prehrana z manj maščob, sladkorja in soli. Diabetična prehrana je enaka kot zdrava prehrana, ki jo priporočajo vsem.

V okviru Točke za starejše bodo v januarju in februarju 2024 izvedene še tri delavnice za splošno javnost, ki spodbujajo kakovostnejše življenje starejših, zato nas spremljajte. Za vsa vprašanja lahko pišete na anita.molka@razvoj.si ali nas pokličete na 01 8962 710.  

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS Srce Slovenije.

 

Avtorica: Anita Molka 

Oglejte si tudi