Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Razigrana in vesela pustna sobota

Tudi v Šmartnem so se na pustno soboto 22. marca na trgu pred cerkvijo zbrale male in velike maškare. V pisani družbi smo lahko videli Smrkce, pande, čebele, medvede, gusarje, klovne, prince in princese, vojake in še mnogo drugih likov, ki so skupaj z ostalimi obiskovalci klicali v deželo pomlad.

 

Prisrčna dopoldanska prireditev se je odvijala v organizaciji Turizma Šmartno pri Litiji, ki je zbrane posladkal tudi s krofi. Da ni ostalo samo pri sladkem presenečenju, so najmlajše maškar'ce tudi spoznale, ko sta jim veselo razpoloženje prekinila pokača, ki sta z značilnim pokanjem z bičem naznanila prihod pisane druščine. Člani Etnografskega društva iz Leskovca pri Ptuju so se nam predstavili še z hudičem, orači, ter kurenti, ki so nam s svojo mogočnostjo uprizorili in pričarali lepo dopoldne. Mislim, da vesele druščine ni potrebno posebej predstavljati, pa vendar; to so značilni pustni liki Ptuja, Dravskega polja in okolice, ki ožive vsako leto v predpustnem času. Po izročilu iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino.

 

Tako smo v Šmarskih dolinah letos pregnali zimo, če ji letos sploh lahko tako rečemo glede na to, kako zelo mila je bila. Prihajajoči tedni bodo pokazali kako uspešni smo bili, vsekakor pa že nestrpno pričakujemo, da se ob letu ponovno srečamo.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi