Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
13°C
JUTRI
20°C
11°C
Oceni objavo

»Točka za starejše« je odprla svoja vrata za občane občin Šmartno pri Litiji in Litija

Za občane Šmartna pri Litiji in Litije je pričela delovati svetovalna pisarna, ki bo nudila pomoč in podporo starejšim ter koordinirala delo prostovoljcev (po modelu Zavoda Oreli iz Kamnika). Namen je povezati vse podporne institucije, vzpostaviti podporne storitve za starejše in sodelovati za dobro starejših občanov. Aktivnosti se izvajajo v okviru LAS projekta »Točka za starejše«, ki ga koordinira LAS Srce Slovenije, partnerji pa so Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji, Občina Litija in Občina Lukovica.

 V prostorih občinske uprave Občine Litija (drugo nadstropje, nasproti dvigala) in v prostorih Društva upokojencev Šmartno pri Litiji se je že vzpostavila pisarna za pomoč starejšim iz občin Litija in Šmartno pri Litiji. Omogočeno je sprejemanje telefonskih klicev, elektronske pošte in  osebni obisk, kjer bodo starejši lahko povprašali za nasvet in pomoč prostovoljce, ki bodo delali tudi na terenu (pogovor, dostava hrane, pomoč pri opravilih, spremstvo v trgovino, k zdravniku, na pošto, učenje uporabe pametnih telefonov in računalnika, pomoč pri izpolnjevanje obrazcev, ipd.). Naročilo za pomoč lahko oddate tudi preko spletnih strani občin. 

Osebni obisk bo mogoč na lokaciji v Litiji ob ponedeljkih od 9. do 11. ure in sredah od 15. do 17. ure ter na lokaciji v Šmartnem pri Litiji ob sredah od 11. do 12. ure. Po telefonu smo dosegljivi od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. Koordinatorica za Šmartno pri Litiji sta Milica Medved in Milena Mrzel, koordinatorica za Litijo pa je Ines Briški Buljubašič,  

Kot eno izmed zadnjih aktivnosti pred uradnim odprtjem »Točke za starejše«, smo 6. decembra v Knjižici Šmartno pri Litiji organizirali prvo izobraževanje za vse prostovoljce, ki so izrazili željo po sodelovanju. Martina Ozimek iz Zavoda Oreli, ki izvaja in koordinira pomoč starejšim v občini Kamnik, je 20 prostovoljcev iz Šmartna pri Litiji, Litije in Lukovice vodila skozi celotno usposabljanje. Spoznali smo, kdo je dober prostovoljec, kakšne so posebnosti starejših ljudi ter kako se izvede operativno delo preko aplikacije »Prostovoljec«. Udeleženci so navdušeno sodelovali tudi v delavnicah igranja vlog in se tako tudi bolje povezali.

 

Lepo vabljeni vsi starejši, ki potrebujete pomoč in podporo, ali njihovi svojci, da nas kontaktirate. V kolikor želite sodelovati kot prostovoljci, nam pišite na starejsi.litijasmartno@gmail.com ali pokličite na 051 443 419.

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS Srce Slovenije.

 

Anita Molka, Razvojni center Srca Slovenije

Oglejte si tudi