Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Ogled dobrih praks za podporna okolja za razvoj podjetništva v Barceloni

Razvojni center Srca Slovenije se je v dodatnem letu aktivnosti projekta TRINNO, za ublažitev učinkov epidemije COVID 19 na mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) tradicionalnega sektorja, udeležil študijskega obiska v Barceloni. Partnerji smo se zbrali, da predstavimo predlagane spremembe politik na katere vplivamo in da obiščemo različne podporne ekosisteme za (digitalni) razvoj in spodbujanje inovacij MSP v času po COVID-19.


Med 28. in 29. junijem smo se partnerji projekta TRINNO z deležniki zbrali na tretjem medregionalnem dogodku. Razvojni center Srca Slovenije se je dogodka udeležil s predstavnikom Kikštarterja, Matjažem Jugom iz Kamnika. Prvi dan smo imeli priložnost obiskati urbani inovativni center Ca I’Alier in BIT Habitat. Seznanili smo se s sistemom nepovratnih sredstev za inovacije, ki jih ponuja BIT Habitat, iniciativo Urbani izzivi in nedavno ustanovljen Urbani Inovativni Laboratorij, ki ga je predstavila Isabella Longo (vodja projektov BIT Habitat). Imeli smo tudi priložnost prisluhniti dobrim praksam in izkušnjam Alfonsa Cornelle (Institute Next), ki je pomagal na desetine MSPjem izboljšati njihove inovacijske procese.

Popoldanski obisk nas je vodil v Citilab, center, ki že dve desetletji deluje kot družbeni laboratorij v skladu s konceptom Living Lab za demokratizacijo družbenih in digitalnih inovacij. Citilab vključuje državljane, podjetnike in novoustanovljena podjetja. Drugi dan pa je potekal v »Barcelona Science Park« in je bil namenjen medregionalni delavnici, kjer smo parterji predstavili predlagane spremembe politik na katere vplivamo za (digitalni) razvoj in spodbujanje inovacij MSP v času po COVID-19.


Razvojni center Srca Slovenije pa je medregionalni dogodek združil s študijskim obiskom dobrih praks podpornih okolij za MSP. Ta del je bil posebej snovan za našega deležnika v projektu Kikštarter. Skupaj smo obiskali Tech Barcelona, kjer smo si ogledali sodobno podporno okolje za podjetnike. Prav tako smo obiskali ACCiO, javno agencijo za spodbujanje konkurenčnosti katalonskega podjetništva, ki deluje pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo in delo. Podrobneje so predstavili vavčersko shemo za digitalno transformacijo podjetij. V okviru študijskega obiska je bil podrobneje predstavljen tudi Kikštarter, Matjaž Jug je opisal prehojeno pot, številne dosežke in cilje h katerim se Kikštarter usmerja v prihajajočem obdobju.


Oglejte si tudi