Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
6°C
-3°C
JUTRI
7°C
-5°C
Deli
2272

IZLET PROSTOVOLJCEV DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŠMARTNO PRI LITIJI

IZLET PROSTOVOLJCEV DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŠMARTNO

 

Dne 17.5.2018 smo se prostovoljci DU Šmartno, ki sodelujemo v projektu »Starejši za starejše«, odpravili na izlet v Polhov Gradec. Ker je bilo prostovoljcev premalo za poln avtobus, smo s seboj povabili tudi ostale člane društva. Z avtobusom smo so zapeljali preko Dobrove v kraj Dvor, kjer stoji znamenita poznogotska cerkev Sv. Petra. Notranjost cerkve nam je predstavil lokalni vodič g. Marjan Malovrh in nas seznanil z zelo bogato zgodovino cerkve. V tej cerkvi so bili posneti tudi kadri v filmu Samorastniki.

Iz Dvora smo pot nadaljevali v Polhov Gradec. To je najpomembnejše naselje na območju Polhograjskega hribovja, kjer je bilo poseljeno že v prazgodovini, rimskih časih in v dobi prve slovanske kolonizacije. Za to območje je značilno izkoriščanje gozdov z več žagami, lesnopredelovalna industrija pa je zamrla v času tajkunizacije, ki je prizadela tudi ta kraj. Ime kraja je bilo prvič omenjeno leta 1261.

Z vodičem smo si najprej ogledali  baročno župnijsko cerkev Marijinega rojstva. Posebnost cerkve je glavni oltar, širšim množicam vse premalo znano baročno delo polhograjske Facijeve delavnice. Cerkev v preteklosti ni bila božjepotna, zadnja leta pa samodejno prihajajo posamezne romarske skupine. V notranjosti so najlepša dela  slikarjev Metzingerja in Herrleina.

 V kraju je bil rojen skladatelj in organist Gregor Rihar (1796-1863). Za gričem stoji dvorec s parkom. Jedro 1992 prenovljenega Blagajevega polhograjskega gradu je iz 16. stoletja. V stavbi je Muzej pošte in telekomunikacij z zbirkami o pošti na Slovenskem, katerega smo si tudi ogledali. Pred gradom stoji   najstarejši renesančen Neptunov  vodnjak, kjer ga na vogalih obdajajo 4 nimfe.

V času našega obiska je potekal Festival medu, katerega organizirajo vsako leto v avgustu, letos pa so zaradi prvega  praznovanja čebele prestavili v čas od 17. do 20. maja. Okušali smo razne vrste medu in imeli možnost nakupa raznih medenih izdelkov.

Seznanili smo se tudi z zaščiteno rastlino Blagajev volčin, ki je bila odkrita na gori Sv. Lovrenca nad Polhovim Gradcem.  Leta 1837  jo je odkril slovenski botanik in grof Rihard Blagaj, lastnik polhograjske  graščine.

Glede na to, da je večina udeležencev bila v tem kraju prvič, smo se zadovoljni vrnili domov.

                                                                                                     Pintar Nada

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!