Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

IZLET DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŠMARTNO NA DOLENJSKO

Obisk muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

Dne 16. oktobra smo se člani Društva upokojencev Šmartno odpravili na celodnevni izlet na Dolenjsko.

Iz Šmartna smo se odpravili ob 8. uri in se preko Bogenšperka in mimo Ivančne Gorice odpeljali na Krko. Ko smo se približevali reki Krki, nam je naš član Jože Loc zelo podrobno opisal samo reko in njene pritoke, prav tako pa njene značilnosti. Po krajšem postanku smo si ogledali izvir Krke in obiskali kmetijo Zabukovec, kjer smo nabavili njihove mlečne izdelke. Ponudili so nam pestro izbiro sirov in jogurtov. Po okrepčanju s kavico v bližnjem gostišču KRKA, smo se odpravili v Štupnikov mlin, da smo nabavili moko in ostale mlevske izdelke.

Po krajši vožnji po lokalnih cestah, smo ob lepem sončnem dopoldnevu občudovali dolenjske griče in se odpeljali do Šentjurja, rojstnega kraja Toneta Pavčka. Tu nas je pričakala lokalna vodička in nam tudi s pomočjomultivizije v Domu Toneta Pavčka, prikazala njegovo življenje, predvsem pa njegovo mladost, katero je zelo opeval v svojih literarnih delih.

V Mirni peči nas je v Hiši Cesar pričakalo kosilo iz domačih lokalnih dobrot. V Muzeju Lojzeta Slaka pa nas je že nestrpno pričakovala vodička, saj smo že kar zamujali. Predolgo smo se namreč zadržali ob uživanju dobre kapljice in druženjem z gostiteljem.

Po uvodni predstavitvi življenja in ustvarjanja Lojzeta Slaka, smo si prav tako ogledali film o njegovem življenju in ustvarjanju na glasbenem področju. Za zaključek pa smo ob spremljavi njegove harmonike zapeli njegovi priljubljeni »Čebelar« in »V dolini tihi«. Oba posnetka smo potem odnesli s seboj, da si ga lahko ponovno ogledamo.

Ob vračanju domov smo dobro razpoloženi v avtobusu zapeli in se tako poslovili od Dolenjske, ki nam je ponudila prelep sončen dan ob zaključku jeseni.

                                                                                                                               Nada Pintar

Nada Pintar

Oglejte si tudi