Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

IZLET DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŠMARTNO PRI LITIJI V PODBOČJE IN GADOVO PEČ

DRUŠTVO UPOKOJENCEV ŠMARTNO PRI LITIJI

Izlet v Podbočje in Gadovo peč.

V četrtek, dne, 4.5.2023 se nas je 37 članov odpeljalo na izlet v Podbočje. Že v jutranjih urah smo občudovali prelepo sončno Dolenjsko in ugotavljali, da bomo imeli čudoviti dan.

V Podbočju sta nas prijazno sprejela direktor Turistične agencije g. Ivan Vogrinc in vodička g. Ivanka. S presenečenjem z zdravilno domačo kapljico, kar ni povsod. Nato nam je vodička povedala zgodovino cerkve in Podbočja. Leta 1907 so podrli staro cerkev, ki je  bila zgrajena 1249  in takoj  začeli graditi novo. Dogradili so jo leta 1908 in istega leta tudi blagoslovili. Cerkev je velika in zgrajena v novogotskem in novobaročnem slogu, kupola pa je železobetonska. Oltarji in kipi so bili narejeni na Tirolskem, glavni oltar pa so prenesli iz ženske bolnišnice v Ljubljani po drugi svetovni vojni. Ker je organist oče vodičke, smo odšli še na kor, kjer nam je razkazal orgle in piščali. Za zaključek pa smo zapeli prelepo majsko pesem ''Spet kliče nas venčani maj'' ob spremljavi orgel naše organistke Minke in pod dirigentsko roko organista Franca Černelič.

V Podbočju je zanimiv tročelni kamniti most, ki je zavarovan kot tehniški spomenik. Zanimivi so tudi mostovi v vasi čez Sušico, ki predstavljajo vez med domačijami in medkrajevno cesto in to za vsako hišo posebej. Mostovi so  okrašeni s cvetjem, za kar poskrbi Turistično društvo, zalivajo pa lastniki hiš. Posebna vrednost Podbočja, ki se je v časih imenovalo tudi Sveti Križ, je marmornati kip leva, ki je del rimske arhikterture. Leta 1999 so njegov odlitek postavili sredi trga, pred baziliko sv. Križa.

Ob koncu nam je vodička na hudomušen način enega člana skupine obdarila z majico TD Podbočje.

Izlet smo nadaljevali v Gadovo peč. Prvi postanek je bil na društveni točki, kjer nas je sprejel sprejel g. Ivan Mirtek in nam najprej povedal malo zgodovine, mi pa smo imeli že kar prazne želodčke zato smo komaj čakali, da nas je povabil na degustacijo. Vsi izdelki so bili domači, še posebej pa se je prilegel cviček, ki je kljub temu, da ura še ni bila dvanajst, tekel kot po maslu.

Drugi postanek je bil v zidanici pri Milanu Gramc, Stojanski vrh 7. Tukaj smo imeli zopet degustacijo, za spremembo so nam postregli modro frankinjo. Alkoholno stopnjo smo imeli že malo višjo, zato se je oglasila še pesem. Z nami je bil tudi basist Povše Vinko, ki nam je zapel  med drugim tudi solo ''Oče nebeški glej''.

Zadnji postanek pa je bil na izletniški kmetiji Zdenke Mirtek, Stojanski vrh 19. Tukaj smo imeli bogato kosilo, kavico in zelo dobro sladico. Po kosilu smo lahko v kletnih prostorih pokušali in nabavili suho salamo, slanino ter cviček za domov.

Zadovoljni smo se odpeljali proti domu okoli 17. ure.

Za DU Šmartno: Ančka Ulčar.

 

Oglejte si tudi