Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

DEJAVNOSTI DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŠMARTNO PRI LITIJI

DEJAVNOSTI DRUŠTVA UPOKOJENCEV

V začetku oktobra smo s  prostovoljci Zasavja, ki sodelujejo v projektu Starejši za starejše ponovili majski izlet v Sveto Trojico in si tokrat v mnogo lepšem vremenu kot takrat ogledali domačijo Mili Mir v Trojici in obiskali tudi Perujko inkovskega porekla, ki živi z družino v Kunovi pri Cerkvenjaku. Tokrat nas je bilo 79 iz društev upokojencev Šmartno, Gabrovka, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Dol pri Hrastniku in Radeče.

V istem mesecu smo izvedli tudi dva rekreacijska pohoda v bližnjo okolico in sicer Šmartno – Riharjevec in Šmartno – Slatna – Zagorica – Šmartno.

V drugi polovici oktobra smo bili na celodnevnem izletu s katerim smo vrnili  obisk našemu domačinu g. Lojzetu Hostniku, ki je za nas maševal v juniju v romarski cerkvi na Zaplazu. Bilo nas je 31. Pričakal nas je v Radomljah in skupaj smo se zapeljali v Vranjo peč nad Kamnikom, kjer je imel najprej  sveto mašo, ki so jo obogatili organistka Marija Celestina in pevci. Po njej nam je v obnovljenem župnišču pripravil zakusko. Ko smo se vračali v dolino, smo se ustavili še v Zgornjih Palovčah, kjer smo si ogledali staro BUDNARJEVO DOMAČIJO, ki je spremenjena v muzej. Potem smo obiskali župnijsko cerkev na HOMCU, kjer nas je pozdravil predsednik  tamkajšnjega kulturnega društva, ki se imenuje po svetovno znanem opernem pevcu – domačinu Josipu GOSTIČU. Seznanil nas je z zgodovino kraja, lepo obnovljeno cerkev, ki smo si jo tudi ogledali in z vsakoletnimi slovesnostmi, ki jih vsako leto v Gostičev spomin pripravita  ljubljanska in zagrebška Opera.

Po ogledu teh znamenitosti smo se mimo Kamnika in skozi Cerklje zapeljali še do gradu Strmol, ki je zdaj protokolarni objekt in si ga ogledali. Druženje smo v izredno lepem in sončnem vremenu sklenili v Radomljah, v gostišču Pri zlati kaplji, kjer smo imeli kosilo, nato pa smo se poslovili od našega gostitelja in se odpeljali proti domu.


                                                                                                                   Boris Žužek


Oglejte si tudi