Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Z voščilnicami polepšali praznični čas starejšim

Za nami so uspešno izvedeni tečaji kaligrafije v okviru projekta Starost darilo mladim, kjer so nastala čudovita voščila, s katerimi smo polepšali praznični čas stanovalcem Doma Tisje v enoti Litija in Črni Potok. Velika zahvala za uspeh pri izvedbi gre Mileni Dimec iz U3 Litija in Šmartno pri Litiji, ki je prenesla znanje kaligrafije na mlade. Pod njenim mentorstvom smo se učili kaligrafijo in ustvarjali kar na petih tečajih za različne ciljne skupine.

Na tečajih so nastale voščilnice z inicialkami, k zapisu lepih želja pa smo v nadaljevanju povabili tudi druge. Tako je nastalo kar 235 personaliziranih voščilnic, ki bodo nekaj časa krasile smrečice, nato pa bodo stanovalci poiskali in vzeli vsak svojo voščilnico. Pri izdelavi je sodelovalo kar 123 posameznikov iz 10 različnih organizacij: Consulta, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, Izobraževalni center Geoss, Žensko rokometno društvo Litija, NLB - Nova Ljubljanska banka enota Litija, VDC Zasavje – enota Litija, Oratorij Litija, Osnovna šola Gabrovka, Podružnična šola Dole pri Litiji in Podružnična šola Sava. Hvala še enkrat vsem sodelujočim posameznikom in organizacijam za odličen odziv, da smo skupaj polepšali praznični čas starejšim.

V okviru projekta so potekali tudi obiski starostnikov z namenom druženja, saj je osamljenost pri starejših pogost problem. Pojavi se, ko se starejši preselijo v dom starejših in zapustijo domače okolje, s tem pa tudi sosede, znance in prijatelje. Problem se je še povečal v času Covid pandemije in so bili obiski omejeni ter prepovedani. Zato smo želeli polepšati in popestriti čas starejšim s srečanji. V projektu je sodelovalo 10 mladih prostovoljcev starih od 18 do 29 let, ki so z obiski starejših in v sodelovanju z Društvom upokojencev Litija in Domom Tisje, enota Litija zapisali pripovedi starejših in zbrali fotografije iz njihove mladosti. Nastala je razstava, ki si jo lahko do 31. 12. 2021 ogledate v avli Občine Litija, v času uradnih ur Občine.

Več informacij o razstavi na povezavi.

Aktivnosti so se skozi celo leto izvajale v okviru projekta Starost – darilo mladim, ki spodbuja prenos znanja ter povezovanja starejše in mlajše generacije. Gre za solidarnostni projekt, ki se izvaja v okviru Društva za podporo civilne družbe, podružnica Litija in je sofinanciran iz Evropske solidarnostne enote.

Oglejte si tudi