Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Ilovica, zdrav gradbeni material

Ilovica kot gradbeni material ima številne pozitivne lastnosti, od ekoloških, do takšnih, ki so ugodne za zdravje stanovalcev. Pridobivanje ilovice za gradnjo, oz. omete in barve, je energijsko neintenzivno. Za primerjavo – pri tem se porabi približno 10 % energije, ki je potrebna za proizvodnjo klasičnih gradbenih materialov.

Naravni in ekološki so lahko tudi dodatki, kot na primer celuloza, vlakna industrijske konoplje, slama, zemeljski in mineralni pigmenti in drugi, s pomočjo katerih lahko ustvarimo posebno strukturo ali barvo površine, oziroma vplivamo na stabilnost, elastičnost in toplotne kapacitete. Pomemben trajnostni vidik tega gradbenega materiala je tudi v tem, da ga po koncu življenjske dobe lahko preprosto vrnemo nazaj v naravo, ne da bi povzročili onesnaženje, ali pa jo ponovno uporabimo za gradbeni material.

 

Prevladujoče sodobne gradnje po drugi strani prostor precej zatesnijo in preprečijo naravno izmenjavo z zunanjim zrakom. Ti materiali pa imajo večinoma zelo nizko sposobnost sprejemanja in oddajanja vlage. Ilovica po drugi strani je zelo hidrofobična, se pravi, da ima visoko sposobnost uravnavanja vlage v prostoru – nase veže prekomerno vlago iz zraka, oziroma obratno, ko se zrak v prostoru izsuši, jo oddaja v prostor. Na ta način v prostoru ustvarja prijetno mikorklimo.Ilovica je tudi toplotni in zvočni izolator. Ne povzroča nobenih zdravju škodljivih emisij, prav nasprotno, iz zraka absorbira škodljive snovi in neprijetne vonjave. Ilovica tudi preprečuje nastajanje plesni, saj je njena Ph vrednost 7,1 . Poleg tega ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov oz. konzervansov. Ilovnati omet je idealen tudi za sodobne sisteme stenskega gretja, saj ima ilovica to lastnost, da akumulira toploto in jo postopno oddaja v prostor. To, da je ilovica oziroma glina neškodljiva za zdravje oz. celo koristna, priča tudi dejstvo, da se uporablja kot prehranski dodatek, v kozmetiki in za razne zdravilne obloge na telesu.

 

VLAGA: Ilovnat omet deluje v prostoru kot naravni zračnik, saj veže nase vlago, tako je odvečna vlaga odstranjena po naravni poti. Prostori, ki so ometani z ilovico regulirajo vlažnost na idealnih 50-55%, saj nase veže vlago in jo kasneje sprosti v prostor. Onemogoča prisotnost plesnobe v prostoru, posebej v kopalnicah.

 

ANTIALERGENIK: Ilovnati ometi ne povzročajo alergij, struktura sama celo uničuje alergetike. Ilovica obsega naravne mineralne zmesi, v katerih prevladuje eden ali več mineralov iz skupine gline. Omenimo le nekaj najvažnejših: kaolinit, illit, klorit in montmorillonit. Izredno važna lastnost gline je absorbcija ali vpojna moč. Zaradi svoje vpojne moči lahko glina vsrka določene radioaktivne elemente in s tem čisti okolje v naši neposredni bližini. Glina deluje: protivnetno, antiseptično, proti infekcijsko, proti gnojno, absorpcijsko deluje na pline in bakterije…
Glina učinkuje selektivno, preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov, ter spodbuja obnavljanje zdravih celic. Glina ima veliko absorbcijsko, antiseptično in terapevtsko moč. Ko celice nabreknejo, vanje lažje prodirajo številni elementi in minerali, glina pa vsrka vase vse smrdljive in škodljive snovi, težke kovine in odvečne količine vode.

 

TEMPERATURNI PREVODNIK: Ilovnat omet ima tudi dobro akumulacijo toplote, tako do določene mere zadržuje temperaturo ter jo seva nazaj v prostor, tako ustvari naravno toploto in občutek udobja v prostoru.

 

ELEKTRIČNO SEVANJE: Ilovnat omet ščiti pred električnim sevanjem, ki ga oddajajo električni aparati v prostoru.

 

NEVTRALIZIRANJE NEPRIJETNIH VONJAV IN DUŠENJE ZVOKA: Poleg vlage ilovica absorbira tudi nezaželjene snovi in vonjave iz zraka in tako ustvarja prijetne bivanjske pogoje. Prav tako ilovica preprečuje nastanek plesni, ne draži kože in ne povzroča alergij. Ilovnati omet je tudi dober zvočni izolator, saj ima ilovica paropropustno strukturo in visoko specifično težo.


 

VIR:

http://www.bodieko.si/ilovica-za-udobno-zdravo-in-trajnostno-bivanje http://www.mojmojster.net/clanek/174/Pozitivne_lastnosti_ometa_iz_ilovice

http://www.inpro-projektiranje.com/naravna-gradnja/ilovnat-omet.html

http://www.britannica.com/science/clay-mineral/Chemical-and-physical-properties https://en.wikipedia.org/wiki/Clay 

http://www.pecarstvo-kosak.si/glinazazdravljenje

http://www.tzs.si/zivljenje-in-tehnika/zivljenje-in-tehnika-2-20
 

 

Oglejte si tudi