Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

O Tačkovem festivalu 2023

Pestro dogajanje Tačkovega festivala je med obiskovalce prineslo veliko veselja in iskric v očeh. Taček nas je obiskal in razveseljeval v Knjižnici Litija, v Mestnem muzeju Litija, v Glasbeni šoli Litija ter v Kulturnem centru Litija. Otroške radovednosti ni manjkalo. Veseli smo, da smo lahko del festivalskega dogajanja podprli tudi v LAS Srce Slovenije v sklopu projekta Ureditev KC Litija

Oddaje Radovednega Tačka in pogovori v knjižnici so vedno zanimivi, učenci in učitelji glasbene šole so tudi tokrat pripravili odlično predstavo, ob kateri smo izvedeli veliko novega. V muzeju so obiskovalci lahko pobožali repliko lutke Tačka ter spoznali njegovo zgodbo od nastanka, preko televizije ter do prihoda v muzej. V kulturnem centru smo kar štirikrat napolnili dvorano in uživali ob odlični gledališki predstavi Damjane Golavšek in Stena Vilarja z naslovom Medenka. V parku na Stavbah je bil v dopoldanskem času pravi vrvež. Otroci iz šol in vrtcev so spoznavali delo psa vojaške policije z vodnikom Urbanom, aktivnosti treh urnih kužkov policistov z vodnikom Janezom, svoje delo pa so predstavili tudi litijski policisti pod vodstvom g. Hrupa z mobilno policijsko postajo. V sredo zvečer smo se sprehodili po Nacetovi poti po starem mestnem jedru in spoznavali življenje in delo Naceta Simončiča. Zelo veseli smo bili tudi obiska Nacetovega prijatelja g. Matjaža Lobode, ki je z nami delil zanimive zgodbe o njunem sodelovanju.

V petek pa smo ves dan pogledovali v nebo … Bo deževalo? Odločili smo se, da dežja ne bo in da bo medgeneracijski zaključek Tačkovega festivala pester in zanimiv, kot smo si ga zamislili. Peli in plesali smo s skupino F.R.E.Š, spoznali delo veterinarke Eve Lesjak, Tina Pašalič – Studio Ruthina je očedila kužke, Kuhla nas je pogostila s Tačkovimi palačinkami in sladoledom. Odžejali smo se z limonado, Knjižnica Litija pa nas je vabila na prelistavanje knjig v senci kostanjev. V dolgih vrstah so najmlajši obiskovalci nestrpno čakali na svojo priložnost, da se pomerijo v starih otroških igrah. Veliko navdušenja je požela tudi pasja pista, letošnja novost na festivalu. Po njej se je sprehodilo kar 15 kužkov in po napetem glasovanju smo razglasili najsimpatičnejšega in najNEubogljivejšega kužka. V okviru festivala je potekal likovni in literarni natečaj, na katerega smo letos prejeli preko 300 del. Program petkovega veselega druženja je povezoval Lovro Lah.

Za nami je lep in dogodivščin poln Tačkov teden. Za to je zaslužnih veliko soustvarjalcev.

Organizatorji festivala ZKMŠ Litija, Knjižnica Litija in Razvojni center Srca Slovenije se zahvaljujemo: Policijski postaji vodnikov službenih psov Ljubljana in vodniku Janezu Tonejcu, Specialni vojaški policiji in vodniku Urbanu Gradišku, Policijski postaji Litija in g. Andreju Hrupu, sponzorjema nagrad ZOO NARA, Mateja Šimenc s. p. Litija in Trgovini Mr. Pet, Okrepčevalnici Kuhla, Veterinarski ambulanti Gaber – Eva Lesjak s. p., Studiu Ruthina, Tini Pašalič s. p. in Društvu Tačke in Repki s Sabino Palka. Hvala tudi vsem lastnikom kužkov, ki ste sodelovali na modni pisti, Mateji Šteferl za pomoč pri izvedbi prikaza dela službenih psov, Tački pomagački Lindi in lastnici ge. Maji Bregar. Ge. Tanji Lakovnik pa hvala za preciznost pri izdelavi replike lutke Taček.

Iz srca se zahvaljujemo tudi številnim obiskovalcem, ki ste se udeležili dogodkov letošnjega Tačkovega festivala. Taček je bil navdušen, mi pa se že veselimo snidenja z njim naslednje leto.

Petkovo festivalsko dogajanje s predstavo Medenka in medgeneracijskim druženjem sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj preko LAS Srce Slovenije.

Oglejte si tudi