Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Društvo LOJTRA za kvalitetno mladinsko delo

Od 29. 3. do 5. 4. je društvo Lojtra (skupaj z organizacijami iz 9 držav EU) v Mladinskem hostlu V Brežicah organiziralo prvi del mednarodnega usposabljanja z naslovom Do it yourself: facilitate learning experiences (Naredi sam/a: upravljaj učne izkušnje). Glavni namen usposabljanja je izboljšati kompetence mladinskih delavcev na področju učnega procesa v aktivnostih z in za mlade. Usposabljanje je financirano s strani programa ERASMUS+ Mladi v akciji, ki ga v Sloveniji koordinira nacionalna agencija MOVIT.

Učenje, spoznavanje in mreženje je verjetno najkrajši opis tega kar se je dogajalo z barvito mednarodno zasedbo udeležencev tekom intenzivnega 6 dnevnega usposabljanja. Konkretno, smo se pogovarjali o lastnostih mladih in o tem kaj potrebujejo. Spoznali smo koncept neformalnega izobraževanja in model izkustvenega učenja. Odkrivali smo kulturne raznolikosti, prisotne v mednarodnem delavnem okolju in pod vprašaj postavili lastne vrednote, prepričanja. Naučili smo se oblikovati učne izkušnje na podlagi identificiranih potreb in vanje vnesti elemente, ki delajo učenje zanimivo in hkrati uporabno. Za učenje smo uporabljali simulirane izkušnje, poglobljeno refleksijo, teoretske modele in raziskave. Skupno življenje in druženje od jutra do trde noči je poskrbelo da usposabljanje ni minilo brez glasnega smeha, pa tudi vročih solz, trenutkov globoke zamišljenosti in sproščenega klepeta. Pomembno je, da smo skozi vse te trenutke potovali skupaj, kot ekipa, se podpirali in učili tudi drug od drugega.


Skupno bo projekt nagovoril več kot 50 mladinskih delavcev, končni rezultat pa bodo bolj kakovostni in atraktivnejši projekti partnerskih organizacij in izboljšan ugled mladinskega dela v lokalnih okoljih od koder prihajamo in širše.

V Društvu Lojtra vzporedno izvajamo več projektov, udeležence v okviru projekta DIY: facilitate learning experiences bomo povabili tudi k sodelovanju v E+ projektu strateškega partnerstva Globalno učenje Agora.

Naše avanture lahko spremljate na spletni strani: www.drustvolojtra.si in FB profilu: https://www.facebook.com/lojtradrustvo/.

Kaj dejansko delamo in kakšen vtis to pušča na udeležencih pa najbolje opišejo videi na youtube kanalu: Association Lojtra

Avtor: Aljaž Zupan

Oglejte si tudi