Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Za konec leta 2019 želimo člani društva Lojtra z vami deliti trenutke, ki nam ostajajo v spominu in na katere smo najbolj ponosni

Že od samega začetka delovanja se v Lojtri zavedamo pomena razvoja mehkih veščin med mladimi. Tako smo še posebej ponosni na sodelovanje z OŠ Gradec in projekt Izkusi Erasmus+, kjer smo preko celotnega šolskega leta na tedenski ravni delali s skupino 13 osnovnošolcev in jih 11 brezplačno peljali na mednarodno učno izkušnjo v Romunijo. Omenjeno udejstvovanje in delo je obrodilo sadove tudi z nadaljevanjem projekta z OŠ Gradec, saj smo pridobili sredstva za brezplačno učno izkušnjo učncev v tujini tudi v letu 2019/20.

Prav tako smo v društu izredno ponosni na sodelovanje s Klubom litijskih in šmarskih študentov KLIŠE, na vzpostavitev ekipe mentorjev ter prostora za druženje mladih, kjer se skupina 13-14 letnikov tedensko srečuje pod vodstvom mentorja. Sodelovanje s KLIŠEjem pa bo zelo delovno in proaktivno tudi v letu 2020.

V letu 2019 smo uspešno zaključili projekt GEAGORA, projekt pa se je uvrstil med 20 najboljših projektov globalnega učenja v Evropi in celo med 5 najboljših projektov globalnega učenja na svetu po izboru APCEIU-UNESCO.

Naše uspešno delo na evropskih projektih se izraža tudi z nominacijo projekta Do it yourself: facilitate learning experiences za nagrado Ključ do učenja, ki ga podeljuje Zavod MOVIT, nacionalna agencija za upravljanje s programoma Erasmus+ in ESC v Sloveniji

V prihodnje še bolj odmeven pa bo zagotovo tudi konzorcij partnerjev Lojtra - Kliše –Knof, ki je bil ustanovljen na našo pobudo in ki je že uspešno prijavil projekt #LIST na razpis Ministrstva za javno upravo. V okviru razpisa smo v Litiji zagotovili 4 nove zaposlitve za 27 mesecev. Ustanovljen je Litijski inkubator za skupnost in trajnost, v kratkem bo med drugim zaživela trgovina s stvarmi za ponovno uporabo.

A ker močno verjamemo v sodelovanje različnih akterjev lokalnega okolja, želimo izpostaviti tudi močne vezi z nekaterimi drugimi skupinami, ki si prizadevajo za dvigovanje kvalitete bivanja v skupnosti. Tako smo podprli Festival F52 in dogodek Kliše rocks, kjer je nastopila Siddharta. 

Sodelovali smo tudi s skupino študentov, ki je nagovarjala migracije kot realnost prihodnosti in iskala možne sprejemljive rešitve za vključene deležnike. V okviru projekta Evropske solidarnostne enote #SkrbZa pa smo se vključili v akcijo #za Savo in v tednu Save organizirali številne dogodke. Na skupnostnem vrtu še naprej pridelujemo zelenjavo in jo delimo z našimi člani,  v letu 2019 smo organizirali več kot 20 delovnih akcij in delavnic na vrtu, dva vikenda oddiha v naravi ter številne online in ulične akcije ter aktivnosti. Leto 2019 društvo Lojtra tako zaključuje zelo uspešno, s še razširjeno ekipo, saj število članov in aktivistov vztrajno raste, vsako leto (so)organiziramo nove akcije in pobude, ki jih izvajamo v lokalnem okolju. Vse to nam ostaja vodilo tudi za delo in udejstvovanje v letu 2020.

Želimo vam srečno in uspešno leto polno novih izzivov. #Lojtra

 

Oglejte si tudi