Logo MojaObčina.si

Slovenske Konjice

DANES
19°C
9°C
JUTRI
17°C
12°C
4577

Kartuzijanska pot vin in zeliščnih napitkov

Turistično društvo Žička gorca Žiče je v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice in s Turistično informacijskim centrom Slovenske Konjice s podporo Krajevne skupnosti Žiče, odprla vrata v prav posebno vasico, po kateri se imenuje znameniti kartuzijanski samostan v dolini Sv. Janeza Krstnika – Žička kartuzija.   

Na dogodku Kartuzianska pot vin in zeliščnih napitkov nas  je 15. avgusta s kartuzijanskim Epom pozdravila Katja Temnik, oseba, ki je dolgo tleči ideji dala ključen epilog. Obiskovalce na dogodku so nagovorili predsednica Turističnega društva Žička gorca Žiče Rosana Šuc Ravničan, župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc, vodja Projektnega sveta za turizem, kulturo in šport v občini Slovenske Konjice Janez Jazbec, predsednik Krajevne skupnosti Žiče Jože Satler in vodja Turistično informacijskega centra Slovenske Konjice Tjaša Kangler.

Glavni namen dogodka Kartuzianska pot vin in zeliščnih napitkov je bila predstavitev bogate naravne, kulturne in duhovne dediščine kartuzijanov v povezavi z butičnimi žiškimi ponudniki ter spodbuditi prepoznavnost kvalitetnih lokalnih ponudnikov in naravnih danosti kraja. Dogodek želijo organizatorji prirejati tradicionalno.

V prijetnem vzdušju pod vodstvom turistične vodnice Nine Buh so se obiskovalci med 9. in 18. uro sprehodili med trtami Žičke gorce in  odstrli  utrinke zgodovine Žič.  Na cerkvi Sv. Petra so si ogledali čudovito fresko Svetega Krištofa, se sprehodili do zeliščnega vrta Majnika, kjer so obiskovalci okusili postrežene dišeče ekološke zeliščne čaje in napitke. Nato je pot vodila še proti Škednju k Bezenškovim – k eni izmed redkih še delujočih žag v Sloveniji z mlinom. Napotili so se do središča Žič, kjer so si obiskovalci na dvorišču prenovljene mogočne kartuzijanske pristave privoščili napitek iz ekološke aronije znamke Aronita. Po premoru s kartuzijansko enolončnico,  je sledila okrepčitev s prav posebno kavo in sladico iz aronje v bližnji kavarni S-Caffe. Vinogradniški podvig se je pričel pri domačiji Kalšek-Podkrajšek s postrežbo izvrstne domače penine. Pot je sledila do  priljubljene Čerjakove gorce ter nato do kleti Kračun. Kot se za vse dobre stvari spodobi, je obiskovalce navdušila zaključna degustacija vinogradništva Kobale – večkratnega prejemnika zlatega priznanja. Za varen prihod in odhod je v duhu dobrega lokalnega sodelovanja, brezplačen avtobusni prevoz omogočilo podjetje Avtobusni prevozi Anita Lipičnik.

Poseben izziv v prihodnje organizatorjem predstavlja povezati vaščane, lokalne ponudnike, krajevno skupnost in turistično društvo s skupnim namenom trajnostnega razvoja kraja, ki bo v skladu z glavnimi dolgoročnimi nacionalnimi smernicami razvoja slovenskega turizma: zeleno, butično, trajnostno.

Kartuzijanska pot vina in zeliščnih napitkov predstavlja korak k turističnemu razvoju cele doline Svetega Janeza Krstnika, v kateri leži Žička kartuzija, kjer so bili postavljeni duhovni in kulturni temelji današnje Evrope.

Trajnostna naravnanost projekta je izražena s spoštovanjem naravne in kulturne dediščine ter s promocijo butičnega, zelenega turizma; pomemben prispevek k razvoju sodobnega turizma, ki spoštuje naravo in prometno varnost.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi