Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Dan podjetništva 2023 odlično uspel

V programu Konjiških dni 2023 so se na Dnevu podjetništva 2023 srečali podjetniki iz Dravinjske doline. Dogodek UMETNA INTELIGENCA IN XR TEHNOLOGIJE so organizirali Dravinjski poslovni klub, Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenske Konjice in Občina Slovenske Konjice v sodelovanju s ŠC Slovenske Konjice-Zreče, SIC Izobraževanje odraslih in svetovanje ter s partnerjem projekta Think XR.

Udeleženci so se osredotočili na dve pomembni in inovativni tehnologiji: umetno inteligenco ter tehnologijo navidezne in razširjene resničnosti. Skupaj z moderatorjem Boštjanom Romihom so raziskali njihov pomen in vlogo v industriji ter izobraževanju. Umetna inteligenca je ena najpomembnejših tehnoloških revolucij našega časa. V preteklih letih smo bili priča izjemnemu napredku na področjih, kot so strojno učenje, globoko učenje in obdelava naravnega jezika. Umetna inteligenca ima sposobnost analizirati velike količine podatkov ter prepoznati vzorce, kar omogoča avtomatizacijo procesov, optimizacijo odločitev in izboljšanje produktivnosti v industriji. V izobraževanju pa UI ponuja nove načine prilagajanja učnega procesa posameznikovim potrebam, personalizirano učenje in pomoč pri odločanju.

Poleg tega imamo na voljo tudi tehnologije navidezne in razširjene resničnosti, ki prinašajo izjemne možnosti za transformacijo industrije in izobraževanja. Z XR tehnologijami lahko ustvarimo interaktivne in realistične simulacije, ki omogočajo uporabnikom, da se potopijo v virtualno ali razširjeno resničnost. V industriji se XR uporablja za usposabljanje zaposlenih, načrtovanje in simulacijo procesov ter izboljšanje delovnih okolij. V izobraževanju pa XR tehnologije učencem omogočajo izkušnje, ki presegajo tradicionalne metode poučevanja, kot so virtualni ogledi muzejev, interaktivne vaje in 3D simulacije realnih scenarijev.
Uporaba umetne inteligence in XR tehnologij v industriji in izobraževanju prinaša številne koristi. Povečuje produktivnost, izboljšuje kakovost, zmanjšuje stroške ter omogoča inovacije na področjih, ki so bile prej nepredstavljive. Omogoča nam tudi, da se prilagajamo hitremu napredku tehnologije in se pripravljamo na prihodnost, so potrdili vsi sodelujoči na okrogli mizi: Branko Bračko iz podjetja Unior, Tomaž Marovt iz podjetja Marovt, Andrej Poklič iz GKN Driveline Slovenija in Tadej Slapnik iz Hashnet d.o.o..

Na poslovnem dogodku so imeli priložnost prisluhniti izkušnjam in spoznali nekatere od najnovejših dosežkov na področju umetne inteligence in XR tehnologij. Aleš Pevc iz Tehnološkega parka Ljubljana je predstavil inovativne primere uporabe umetne inteligence in XR tehnologij ter udeležence seznanil, kako tehnološki park spodbuja in podpira podjetja pri implementaciji UI in XR tehnologij. David Kvaternik iz Tovarna.TECH je prefstavil izkušnje o uporabi umetne inteligence in XR tehnologij in primere, kako UI optimizira procese, izboljšuje kakovost in odpira nove priložnosti v industriji in izobraževanju. Borut Sočan iz Reeba XR je osvetlil pomen in uporabo XR tehnologij v industriji. Predstavil je, kako te tehnologije spreminjajo način našega dojemanja in interakcije s prostorom ter predstavil primere uporabe v različnih industrijskih sektorjih. Jasmina Mihelak Zupančič, direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice – Zreče, je predstavila, kako umetna inteligenca in XR tehnologije izboljšujejo procese poučevanja, spodbujajo aktivno učenje in pripravljajo dijake na izzive prihodnosti. Jernej Falnoga iz podjetja UNIOR pa je predstavil praktične primere uporabe XR tehnologij v njihovem podjetju in kako njihova uporaba prispeva k povečanju konkurenčnosti njihovega podjetja.

Oglejte si tudi