Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Veterani vojne za Slovenijo v Medžimurju in Prekmurju

Članice in  člani  Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Slovenske Konjice so preteklo soboto preživeli na lepem vodenem  izletu po  severovzhodu Hrvaške in Slovenije.

 

Po deževnem jutranjem začetku so se najprej ustavili, sedaj že v lepem vremenu, v Varaždinu in za začetek obiskali  znamenito varaždinsko pokopališče in nato  še mestno jedro te nekdanje hrvaške prestolnice. Nadaljevali so v Čakovec do nekdanjega dvorca Zrinjskih kjer so si ogledali zbirke Muzeja Medžimurja, bilo pa je tudi  nekaj prostega časa za ogled središča mesta in kavico ter prigrizek.

Pot jih je nato vodila na slovensko stran kjer sta jih na mejnem prehodu Petišovci pričakala  predstavnika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Lendava, predsednik Ljubo Dražnik in sekretar Živko Stanič. Prvi je podrobno predstavil delovanje enot TO na tem območju in vzdolž celotnega toka Mure v času vojne za Slovenijo leta 1991 in spopadih s kolonami JLA, ki so na vse načine želele prekoračiti reko Muro, da bi lahko zasedle mejne prehode na  tem delu Slovenije. Drugi, takrat poveljnik enote, ki je branila prehod preko Petišovskega mostu na Muri pa je podrobno opisal dogajanje na tej lokaciji. Za zaključek pa sta jih še počastila s domačo kapljico iz bližnjih Lendavski goric.

Nadaljevali so v Lendavo kjer so se najprej  seznanili s zgodovino in sedanjim trenutkom mesta, si  ogledali  mestno jedro in njegove  znamenitosti in  se na koncu povzpeli še na znani razgledni stolp Vinarium.

 

Prijetno celodnevno druženje pa so zaključili v bližnji Čentibi kjer sta jih na svoji viničariji  prijazno sprejela član in znani konjičan Štefan Vida in njegova žena Majda. V dobri uri prijetnega druženja in obujanja spominov so jima dodobra osušili sode in izpraznili zalogo odličnega prigrizka in se zadovoljni, polni lepih spominov vrnili v domače kraje.

 

                                                                                         Ivan Pavlič

Oglejte si tudi