Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Strokovni posvet o nasilju nad invalidi

V mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami je v organizaciji Društva gibalno oviranih invalidov Slovenije VIZIJA v torek, 8. 12., potekal strokovni posvet o nasilju nad invalidi. Strokovne prispevke so podali: Maja Plaz predsednica Društva SOS telefon, Katja Zabukovec Kerin predsednica Društva za nenasilno komunikacijo, Tone Dolčič namestnik varuhinje človekovih pravic, Lea Kovač podpredsednica Sveta za invalide RS, Brane But predsednik Strokovnega sveta Socialne zbornice Slovenije in Goran Kustura iz Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije.

Udeleženke in udeleženci so izpostavili nasilje nad invalidi kot socialni in družbeni problem, ki žal ostaja premalo raziskan. Zato je potrebno zagotoviti pravno podlago za zbiranje statističnih podatkov v zbirkah podatkov različnih ministrstev, policije in centrov za socialno delo ter za prioritetno sodno obravnavo primerov nasilja nad invalidi.

Predstavljen je bil posebni socialni program Nasilje nad invalidi kot zgled uspešnega dopolnjevanja dela javnega sektorja in širitev mreže pomoči in storitev s strani civilne družbe.

Opozorili so tudi na potrebo, da pristojne javne službe pri obravnavanju nasilja in nudenju pomoči posvečajo posebno skrb invalidom in starejšim osebam, ki zaradi osebnih okoliščin niso sposobni skrbeti sami zase in pa na nujnost večjega prizadevanja za uspešno implementacijo Konvencije o pravicah invalidov.

Ljubljana, 9. 12. 2015

Oglejte si tudi