Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

KOSTANJEV PIKNIK IN SAMOSTAN STUDENICE

Preteklo soboto so se člani ODI Dravinjske doline odpeljali na kostanjev piknik na Andrejevem domu.  Izlet in kostanjev piknik sta organizirala prizadevna tajnica Tatjana Pilpaher in predsednik Ivan Pavlič.

Ob 9 uri so jih na Andrejevem domu postregli  z aperitivom in pohorskimi dobrotami.  Kljub megli so se vedrega obraza odpeljali še na izlet  v Studenice.  Tam so si ogledali samostan Studenice in cerkev.

Pred letom 1237 je Zofija Rogaška ustanovila  hospic, leta 1245 pa samostan. Nekateri viri omenjajo, da so v njem najprej bivale magdalenke, drugi pa, da so tam živele redovnice, ki so se ravnale po dominikanskem redu.  V samostan so vstopale le hčerke bogatih plemiških družin.  Konec 18. st. so v  samostanu  uredili dve šoli: samostansko dekliško in »delovno šolo«.  Prva šola pa naj bi bila ustanovljena že leta 1556. 

Ob samostanu je bila leta 1277 posvečena cerkev  Marijinega oznanjenja.  Ima 8 oltarjev.  V njej sta danes  original kip Zofije Rogaške in sarkofag  Sv. Fidelija, ki so ga prinesli  iz katakomb iz Rima, v zahvalo za nunsko delo.

Samostan je začel propadati, ko je  cesar  Jožef II.  le te razpustil.

Leta 2000 je samostan prevzela Škofija Maribor, ki naj bi tam uredila dom za starejše a  kljub začetnim delom ni o njem ne duha ne sluha.

V bližini samostana je nunsko pokopališče .  Ob poti nad njim se nahaja kraški izvir Toplega potoka, imenovanega tudi  »Studenec mladosti«.  Ta ima konstantno temperaturo 150 c.  Ob izviru je danes Energetski park Studenice.  Okoli samostana poteka tudi naravoslovna učna pot.

Po ogledu teh zanimivosti so se odpeljali spet na Pohorje. Tam so jih je pričakale različne dobrote z žara. Pozabavali so se tudi ob raznih šaljivih igrah, streljanju v  tarčo , ruskem kegljanju,  prispevali so tudi nekaj evrov za srečelov,  katerega izkupiček bo šel v dobrodelne namene. Seveda pa so se posladkali tudi s pečenimi kostanji.  Kljub slabemu vremenu so bili vsi nasmejani  in so se tudi zavrteli  ob zvokih muzikanta.  Ob zaključku so vsi ugotovili, da jim je bil dan  prekratek.

Olga Pančič

 

 

Oglejte si tudi