Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Kje ste, upokojenci?

Člani Društva upokojencev Slovenske Konjice so s svojim zborom napolnili dvorano Konjičanka, a so se vseeno zaskrbljeno spraševali, kje so ostali upokojenci. V društvu je sicer 684 članov (skupaj s člani DU Loče 1096), vendar je vseh upokojencev v občini 3300.
Kje so razlogi? To je bilo eno izmed temeljnih vprašanj v nagovoru predsednika društva Antona Obrula. Glede na bogato društveno dejavnost, ki se je odrazila tudi na tokratnem zboru z nastopi pevskih zborov in plesno-telovadne skupine upokojenk ter v poročilih vodij skupin dejavnosti, pomanjkanje možnosti ne more biti krivo. Večja verjetnost je, da marsikdo ne vidi koristi združevanja, saj so bili, kot je ugotavljal tudi Anton Obrul, v pobudah v okviru aktivnega državljanstva neuspešni. Tudi obljube o usklajevanju pokojnin niso bile uresničene, tako da je največ revščine prav med upokojenci. To je le še en dodaten razlog, da društvo vztraja pri programu Starejši za boljšo kakovost življenja doma že od leta 2008. Od takrat so prostovoljci opravili že blizu 5 tisoč obiskov pri 1400 starejših od 68 let, samo lani preko 700. Na osnovi tega programa je društvo v začetku leta oddalo na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vlogo za podelitev statusa humanitarne organizacije. „Neprecenljivo je, kar naredite za vse nas v tem programu,“ je dejal tudi konjiški župan Miran Gorinšek, in se zahvalil za delo društva. Zahvalo je izrekla tudi direktorica Lambrechtovega doma Irena Vozlič, njena sodelavka, vodja službe pomoč družini na domu Darja Hostej pa je zbranim predstavila tako dnevno varstvo kot oblike pomoči na domu.

Udeleženci zbora so sprejeli tudi program dela za to leto. Med novostmi so urice druženja, ki so zaživele ob torkih od 9. do 13. ure v prostorih društva, načrtujejo pa tudi različna predavanja, med drugim s področja varnosti v prometu za starejše voznike. Seveda bodo prostovoljci še naprej obiskovali vse starejše, zlasti pomoči potrebne, pevci se bodo družili v pevskih zborih, športniki bodo tekmovali v kegljanju, balinanju, kegljanju s kroglo na vrvici, streljanju, šahu... Še naprej bo živahno dogajanje na področju rekreacije, ustvarjanja ročnih del, spoznavanja zdravilnih zelišč, učenja tujih jezikov in računalništva. Druženje bodo omogočali tudi izleti in skupna letovanja.

Tistim, ki so v zadnjem obdobju največ naredili na vseh teh področjih, so se zahvalili s priznanji. Društvena priznanja so prejeli: Alja Kuk, Srečko Bornšek, Ana Butolen, Marija Jakop, Marija Kolar in Milan Rozman. Pisni priznanji Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje sta prejeli Katarina Černec in Zvonka Krajnc. Bronasto plaketo pokrajinske zveze je prejela Elizabeta Pristovšek. Plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije je za 20-letno uspešno delo prejel ženski pevski zbor. Veliko plaketo ZDUS so podelili predsedniku konjiškega DU Antonu Obrulu za 10-letno prizadevno in uspešno vodenje društva.

MBP

 

Oglejte si tudi