Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

SPREHODI POD MORJEM

Sprehodi pod morjem
11. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije

Mednarodni festival podvodnega filma “Sprehodi pod morjem” je v letu 2018 praznoval svoj 10. rojstni dan. Sprehod skozi desetletje nas navdaja s ponosom, saj smo v Dravinjski dolini gostili izjemne znanstvenike, podvodne fotografe, filmarje in mlade umetnike iz različnih koncev sveta, kar smo predstavili v pregledni publikaciji.

V letu 2019 smo se odločili, da nadaljujemo zgodbo SPREHODOV POD MORJEM, sprehodov, ki imajo izjemno zgodovino že s samim imenom. Ime smo si z dovoljenjem prof. Dušana Kuščerja in Marjana Richterja sposodili iz preteklosti od skupine Račani, ki so leta 1938 posneli prve podvodne fotografije in se s tem zapisali med pionirje svetovne podvodne fotografije. Ekipa Račanov je 1952 leta želela posneti prvi poučni podvodni 16 mm film Sprehodi pod morjem, a je kamero zalila voda, ohranjeni posnetki pa so bili objavljeni v istoimenski knjigi iz leta 1963.

Sprehodi pod morjem se torej nadaljujejo, tkejo nova znanstva, pišejo nove zgodbe.

Tradicija preteklih festivalov se nadaljuje z dogodki, kot so filmske projekcije za mlade, invalide in starostnike, razstava podvodne fotografije, mednarodna razstava otroških likovnih del, zgodba v petih fotografijah,
koncert, odprte projekcije filmov, strokovna predavanja v okviru mini simpozija »AST Talks«. Grand Prix večer se z 11. izdajo spreminja v Večer zmagovalcev, kjer boste lahko obiskovalci videli najnovejše iz svetovne podvodne produkcije in v kratkih intervjujih spoznali izjemne osebnosti, ki smo jih letos privabili v Slovenske Konjice.
11. mednarodni festival »Sprehodi pod morjem«, ki bo potekal med 31. januarjem in 2. februarjem 2019, v Slovenskih Konjicah,  posvečamo dvema izjemnima človekoma, ki sta se v letu 2018 od nas poslovila in pričela pisati nove zgodbe nekje drugje: Prof. dr. Stracimirju Gošoviću, dr. med., pobudniku sodobne podvodne in hiperbarične medicine na področju Jugoslavije in piscu potapljaške biblije Ronjenje u sigurnosti, ter Marko Krašovcu, dobitniku zlate Hassove nagrade.

11. Sprehodi pod morjem prinašajo zgodbe podvodnih fotografov, snemalcev in glasbenikov

  • Kanadčanke Nathalie Lasselin, večkrat nagrajene podvodne snemalke in direktorice fotografije, jamske in tehnične potapljavke, predavateljice, inštruktorice in vodje arktičnih ekspedicij, članice Hiše slavnih potapljavk in Kraljevega geografskega združenja.
  • Angležinje Gemme Smith, promotorke in inštruktorice tehničnega potapljanja najvišjih kategorij, ki predstavlja »roll model« našega časa, saj je v svoji v komaj 27 letih dosegla več, kot si lahko večina samo želi.
  • podvodnega fotografa, Italijana Pasquale Vassalla, prejemnika priznanj in nagrad iz celega sveta, vključno s prestižnim Plongeur d’Or v Marseillu leta 2011.
  • enega izmed najboljših portugalskih podvodnih fotografov, Portugalca Rui Guerro, vice svetovnega prvaka, svetovnega prvaka v kategoriji ambienta s potapljačem in šestkratnega državnega prvaka, ki kot inštruktor podvodne fotografije svoje znanje predaja dalje na številnih tečajih, delavnicah in dogodkih.
  • enega od najpomembnejših slovenskih podvodnih fotografov in snemalcev, Andreja Natlačna, svetovnega popotnika, potapljača in snemalca, ki je bil kar 18 let nepogrešljivi član ekipe oddaje Med valovi na RTV Slovenija.
  • fotoreporterja, profesionalnega podvodnega fotografa in morskega biologa, Avstrijca Wolfganga Pölzerja, prejemnika dveh zlatih medalj iz CMAS-ovih svetovnih prvenstev.
  • dveh izjemnih glasbenikov, Makedoncev, svetovno znanega kitarista Vlatka Stefanovskega, in klarinetista Gorana Bojčevskega, prejemnika bronastega grba za izjemne ustvarjalne in izvajalske dosežke MOC za leto 2018.

Več na http://www.sprehodipodmorjem.si  

Preliminarni program

Vljudno vabljeni!

Organizacijski odbor 11. Sprehodov pod morjem

Oglejte si tudi