Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Posvet Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev

Na pobudo predsednice Državnega zbora, mag. Urške Klakočar Zupančič, je bil v ponedeljek, 12. 6. 2023 izveden posvet Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev, na katerega so bili vabljeni predstavniki registriranih nevladnih organizacij v javnem interesu in reprezentativnih sindikatov, ki delujejo na področju starejših in upokojencev ter predstavniki državnih organov, združenj občin v Sloveniji in izobraževalnih institucij.

Zbrane je najprej nagovorila gostiteljica posveta, mag. Urška Klakočar Zupančič, nato pa so sledili nagovori predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar, predsednika Vlade dr. Roberta Goloba in predsednika Državnega sveta Marka Lotriča.

Posvet je bil razdeljen na tri dele, v prvem delu so nevladne organizacije in reprezentativni sindikati predstavili ključne izzive in rešitve problemskih področij, s katerimi se soočajo pri izvajanju njihovih dejavnosti. Strokovna delavka Mateja Peterec, izvajalka programa Nasilje nad invalidi, je kot prva predstavnica nevladnih organizacij predstavila izzive z nameščanjem ženskih žrtev nasilja z gibalno oviro, navzoče seznanila s potrebo po širjenju programa v delu nameščanja moških žrtev nasilja z gibalno oviro ter izziv iskanja primerne nastanitve za ženske in moške žrtve nasilja z gibalno oviro oz. invalidnostjo po odhodu iz varnega zavetja »Hiša zaupanja«. Navzoče je prav tako seznanila z rešitvami problemske situacije. Sledili so aktivni prispevki predstavnikov drugih nevladnih organizacij in reprezentativnih sindikatov. Drugi del posveta je bil namenjen predstavnikom državnih organov, pomembnih za delovanje države, združenj občin v Sloveniji in izobraževalnim institucijam, kjer so navedeni predstavili predvidene rešitve za izboljšanje položaja starejših in upokojencev, podali svoje odzive, mnenja in stališča. Zadnji del posveta je bil namenjen razpravi navzočih in sklepnim besedam gostiteljice, mag. Klakočar Zupančič.

 V Društvu gibalno oviranih invalidov Slovenije VIZIJA se želimo gostiteljici, mag. Urški Klakočar Zupančič, in vsem odgovornim zahvaliti za organizacijo ter izvedbo tako pomembnega posveta, ki je osvetlil problemska področja, med drugim tudi v delu doživljanja nasilja nad starejšimi in upokojenci ter sistemske rešitve izpostavljenih področij.

 

Mateja Peterec, strokovna delavka

Posebni socialni program Nasilje nad invalidi

 

Oglejte si tudi