Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

DOBER SPANEC

Pred nekaj dnevi se je 24 članov Območnega društva invalidov dravinjske doline zbralo v dvorani na Trebniku in prisluhnilo predavanju psihologinje Mateje Rubin iz Centra za krepitev zdravja.

Spoznali so, da  kaj je spanje zelo pomembno za dobro duševno in telesno zdravje. Brez spanja lahko zdržimo le 10 dni. Že slabo prespana noč zelo močno prizadene naše telo. Prav tako so pomembni trajanje, kontinuiteta in globina spanja. S spanjem se izboljšata telesna odpornost in imunski sistem. Spanec okrepi tudi vrsto možganskih funkcij kot so učenje in druge. Zato je spanje šolarjev še posebej pomembno.

Dobili so tudi napotke za boljše spanje. Med njimi so tudi naslednji : spanje in vstajanje ob isti uri (22.h -7.h), čez dan ne dremajmo, bodimo dovolj telesno aktivni a ne 2 uri pred spanjem, skrb za zdrav življenjski slog, modra svetloba moti spanje, primerno spalno okolje, tehnike hvaležnosti in sproščanja, dihalne vaje in primerna telesna teža. Ob upoštevanju teh nasvetov se bo vaš spanec prav zagotovo izboljšal.

Predavateljici se toplo zahvaljujemo za izčrpno in prijetno predavanje.

Olga Pančič

 

 

Oglejte si tudi