Logo MojaObčina.si

Slovenske Konjice

DANES
31°C
14°C
JUTRI
33°C
15°C

Govor župana ob slovenskem kulturnem prazniku

Župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc je na virtualni akademiji ob slovenskem kulturnem prazniku nagovoril občanke in občane. V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora. Velja govorjena beseda.

»Spoštovane občanke in občani občine Slovenske Konjice, cenjeni prejemniki letošnjih nagrad.

Že drugo leto zapored podelitev priznanj ob kulturnem prazniku poteka virtualno. Pandemija ne popušča in naše življenje je že dve leti pomembno drugačno, kot je bilo. V večino od nas vnaša nemir in strah, predvsem pa razdvaja ljudi.

Kultura in umetnost nista nekaj samoumevnega. Da brez njiju ni mogoče živeti, se zavemo šele takrat, ko ju izgubimo. Enako kot svobodo. Svobodo kot občo absolutno vrednoto in kot ekonomsko kategorijo pomembno za vsakega posameznika. To velja dandanes za marsikoga, tudi za zaposlene v kulturi, predvsem samozaposlene, ki v teh kriznih časih ne morejo živeti od svojega ustvarjanja in sebe ter svoje družine preživljati s svojim delom. Bilo bi potrebno, da jim odgovorni, kakor mnogim ostalim, pri tem pomagajo. Krizo bomo premagali in življenja povrnili v normalno stanje le z več in ne z manj kulture.   Tudi in predvsem takšne, ki se ne bo ukalupila v okvire subjektivnih želja, parcialnih mnenj in političnih interesov. Kulture in umetnosti, ki bosta svobodni, ustvarjalni in progresivni. Takšni poizkusi in primeri iz zgodovine nam to potrjujejo.

Ko govorim o kulturi, izpostavljam tudi kulturo dialoga. Priča smo naraščanju pojava nekulturne, žaljive in agresivne medsebojne komunikacije tako v medijih kot obče v javnem diskurzu. Zdravstvena kriza in  delitev ljudi na praktično vseh segmentih družbenega življenja povzročajo v času, ko bi se morali kot narod povezati in poenotiti, nepopravljivo škodo.  Posebej družbena omrežja so postala kloaka nekulturne medsebojne komunikacije, ko lahko vsakdo, brez trohice osebne odgovornosti, žaljivo in nespoštljivo žali vse in vsakogar. Žal je to prisotno tudi v javnem medijskem prostoru.

Letos mineva 150 let od rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 330 let od rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija in 100 let od rojstva pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha. Vsak od njih je na svojem področju umetnostnega in kulturnega ustvarjanja pustil velik pečat v slovenskem, pa tudi v širšem evropskem prostoru.

Iz lokalnega kulturnega dogajanja, ki je kljub omejitvam aktivno potekal, bi želel posebej izpostaviti nekatere dogodke.

Življenje in literarno delo konjiške meščanske družine Rudolf s konca 19. in začetka 20. stoletja je bilo predstavljeno z interaktivno razstavo v septembru preteklega leta. S spoštovanjem do družine in njih posameznikov, katerih misli in ideje se zrcalijo v mnogih literarnih in tudi na drugih področjih pomembnih delih. Njihov pomen za naš prostor izražajo besede avtorice razstave: »Koraki časa puščajo sledi daleč v prihodnosti, le če je bila obuta s čevljem brezčasnosti in takšna teža se čuti v stopinjah del Rudolfovih, kot močno skozi čas stopica Huda mravljica.«

Posebej izpostavljam in se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem domačemu likovnemu ustvarjalcu Milanu Lamovcu – Didiju, ki je v preteklem letu lokalni skupnosti daroval preko 50 likovnih del iz svojega bogatega večletnega ustvarjalnega opusa.

Z njegovim imenom se navezuje tudi cikel sodobne glasbe, ki je ugledal luč v preteklem letu na pobudo in v realizaciji prejemnika današnje nagrade, Luke Juharta. 

V tem letu bo zaključena obnova cerkve v Žički kartuziji, ki je kulturna dediščina državnega in zgodovinsko tudi širšega, evropskega pomena. To je zagotovo generacijski projekt in na tem mestu izražam zahvalo vsem, ki so pri njegovi realizaciji kakorkoli pomagali in sodelovali. Vendar zgodba še ni končana. Tudi v prihodnje bo potrebno obnovi in ohranjanju stvarne  ter nestvarne kulturne dediščine v našem okolju posvečati pomembno skrb in pozornost.   

Življenje je zaporedje dni, ki jih doživimo. Življenjske usode ne moremo predvideti, lahko pa predvidimo vsak posamezni dan. Izkoristimo ga, vsak dan posebej, vsak trenutek, ki nam je na razpolago. Kultura in umetnost nam bosta pri tem v veliko pomoč. In naj so problemi še tako veliki, je najpomembnejše spoznanje, da je življenje eno samo in dragoceno.  Njegov smisel pa naj bo v tem, da si prizadevamo za dobro, svoje in skupno.

Prejemnikom nagrad iskreno čestitam, občankam in občanom občine Slovenske Konjice pa želim lep, prešeren praznik kulture in ostanite zdravi

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi