Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Dan gasilca, gasilska priznanja in prevzem novega gasilskega vozila

9. avgusta ob 18. uri in 9 minut smo z zvokom sirene obeležili Dan gasilca – dan solidarnosti v Občini Slovenske Konjice. Točen čas nas že 19. leto zapored spominja na hudo neurje s točo, ki je prizadelo širše območje Konjiškega. Grozovit, a hkrati dogodek, ko je duh solidarnosti zavel po Dravinjski dolini in nas povezal do te mere, da je bil 9. avgust razglašen za Dan gasilca v naši občini.

Prav minule dni smo bili tudi priča najhujšim poplavam v zgodovini samostojne Slovenije. Dogodek, ki je privabil na plan solidarnost Slovenk in Slovencev, predvsem pa so se izkazali gasilci ter pokazali nesebičnost in solidarnost na državni ravni.

Letošnje leto je jubilejno za Prostovoljno gasilsko društvo Slovenske Konjice, ki praznuje kar 150. obletnico ustanovitve, sledita mu Prostovoljno gasilsko društvo Loče z 120. obletnico in Prostovoljno gasilsko društvo Žiče s 100. obletnico obstoja. Prav letošnji dan gasilca pa je jubilejen dan še za Prostovoljno gasilsko društvo Draža vas, ki beleži 100 let svojega delovanja. Vsa ta desetletja so bila leta prostovoljstva in solidarnosti, katerim se gre pokloniti z vsemi častmi.

Na dnevu gasilca so tako podelili tudi zahvale in priznanja tistim, ki so na poseben način zaznamovali gasilstvo v Dravinjski dolini.  Na prireditvi pa smo bili priča še enemu slovesnemu dogodku. V PGD Draža vas so prevzeli novo gasilsko vozilo z vodo z oznako GVV-1, podvozje vozila Iveco Daily z nadgradnjo v izdelavi podjetja Rosenbauer Slovenija. Vozilo je namenjeno gašenju ter reševanju in sprejme posadko 1 + 8. V vozilu je nekaj manj kot 1000 litrov vode in je opremljeno z visokotlačno centrifugalno črpalko Rosenbauer H5. V vozilu je nameščena tudi  prenosna motorna brizgalna Rosenbauer Fox S, elektroagregat, potopne črpalke, izolirni dihalni aparati in druga gasilsko-reševalna oprema. Vrednost celotne investicije vozila je znašala slabih 183 tisoč eur. Tretjino finančnih sredstev je zagotovila Občina Slovenske Konjice, dve tretjini pa društvo iz lastnih sredstev in s sredstvi donatorjev. V društvu se zahvaljujejo vsem, ki so na kakršnikoli način pripomogli k nabavi novega gasilskega vozila, za katerega si želijo, da bi služilo v največji meri za usposabljanje in vaje gasilcev ter čim manj za intervencije.

Duh prostovoljstva je tista temeljna vrednota, ki priča o nesebičnosti in pripravljenosti pomagati tistim, ki so pomoči najbolj potrebni. Ta povezuje gasilke in gasilce in jih dela nepremagljive v boju zoper požare, poplave in ostale naravne ujme. Povezujejo pa jih tudi prijateljstva, ki se tkejo na vajah, med akcijami in na družabnih srečanjih.

Oglejte si tudi