Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Uradno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine v Žički kartuziji

Od 25. septembra do 3. oktobra 2015 bodo po vsej Sloveniji potekali Dnevi evropske kulturne dediščine, ki jih bo v Žički kartuziji odprla mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo.

 

Letošnji dnevi so posvečeni praznovanju in so tesno povezani s praznovanjem 25. obletnice Dnevov evropske kulturne dediščine. Preprosta ideja o odkrivanju kulturne dediščine in o možnostih uživanja v doživljanju dediščine za prav vsakega izmed nas, se je porodila v Franciji. Leta 1985 jo je takratni francoski minister za kulturo predstavil ministrom iz Evrope in od takrat se je pod okriljem Sveta Evrope in Evropske unije razširila po vsej Evropi. Skoraj vsako leto se sodelujočim pridruži kakšna nova skupnost in vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope.

 

Letošnja tema ponuja številne možnosti interpretacije kulturne dediščine. Razlogov za praznovanje je v življenju veliko, od osebnih do družinskih praznikov do številnih tradicionalnih del, ki so se pričela ali končala z različnimi obrednimi dejanji. Praznovanja so povezana s slovenskimi šegami, plesi in ljudsko pesmijo, ki povezuje Slovence doma in na tujem, povezujejo različne generacije, prispevajo k razumevanju lastnih korenin, k spoštovanju maternega jezika in kulturne dediščine, ki so jo ustvarjale generacije naših prednikov.

 

Praznovanja se bodo uradno pričela s kulturnimi programi 25. septembra opoldne v Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Novem mestu, Piranu, na Ptuju, v Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Tržiču in Žužemberku ter ob 10. uri v Idriji in Radovljici. Sledi 400 dogodkov po vsej Sloveniji.

 

V Slovenskih Konjicah se bodo na ta dan v pestro dogajanje vključile vse konjiške šole in vrtci z enotami, OŠ Loče, Glasbena šola Slovenske Konjice, Gimnazija Slovenske Konjice, številna kulturna društva, knjižnica, Center za kulturne prireditve in TIC Slovenske Konjice. Dejavnosti bodo potekale skozi ves dan na šolah, v vrtcih, po mestu in drugih krajih v občini ter v Žički kartuziji.

 

Na osrednji prireditvi Praznujte z nami, ob 12. uri, na Mestnem trgu, bodo učenci šol in vrtcev prika­zali splet pesmi, plesov in dramatizacij na temo praznovanj.

Med 10. in 14. uro bomo na Mestnem pripravili razsta­ve na stojnicah in delavnice na temo pra­znovanj visokih obletnic naših krajev (850 let prihoda kartuzijanov v Žičko kartuzijo, 870 let Slovenskih Konjic, 65 let Glasbene šole Slovenske Konjice, 142 let gasilstva v Dravinjski dolini …), različnih šeg (jurje­vanje, martinovanje, naznanitev trgatve …) in pomembnih življenjskih prelomnic.

 

Ob 16. uri bo v Žički kartuziji 11. Festival lepopisa, katerega namen je spodbuditi mlado generacijo k samostojno izpisanemu izdelku z osebno noto in sporočilno vrednostjo. Vsebina lepopisov bo letos povezana s praznovanjem 850-letnice Žičke kartuzije. Na prireditvi bomo podelili priznanja »naj« lepopisom, pripravili razstavo lepopisnih izdelkov, ustvarjali v lepopisni delavnici …

 

Slovesno odprtje 25. Dnevov evropske kulturne dediščine in 3. Tedna kulturne dediščine pa bo ob 18. uri, v Žički kartuziji, saj imamo v naših krajih, še posebej v Žički kartuziji, v teh dneh mnogo razlogov za praznovanje. Letos praznujemo 850 let od prihoda kartuzijanov v Žičko kartuzijo. Po dolgoletnih prizadevanjih pa je kartuzija letos postala tudi spomenik državnega pomena, na kar smo izjemno ponosni.

Na osrednji slovesnosti bo mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo odprla jubilejne Dneve evropske kulturne dediščine, ki letos praznujejo. Na prireditvi bosta spregovorila tudi Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in gostitelj, Miran Gorinšek, župan Občine Slovenske Konjice. V programu bodo z glasbeno-poetičnim recitalom Lepota doline nastopili dijaki Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče in Glasbene šole Slovenske Konjice.

Oglejte si tudi