Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Svečana akademija ob slovenskem kulturnem prazniku

Podeljena najvišja priznanja za uspehe na področju kulturne dejavnosti v Občini Slovenske Konjice za leto 2014
V petek, 6. februarja je v Domu kulture v Slovenskih Konjicah, potekala Svečana akademija ob slovenskem kulutrnem prazniku.

Program z naslovom Inspirationes de Valle Sancti Johannis - Navdihi iz doline svetega Janeza so oblikovali dijaki Gimnazije Slovenske Konjice z gosti. Zasnova, scenarij in režija: Mojca Koban Dobnik.

 

Nagrade in priznanja ob kulturnem prazniku za leto 2014 so prejeli:

 

ADELA PEČOVNIK

Adela Pečovnik, ki je več kot trideset let poučevala klavir, kitaro, harmoniko in nauk o glasbi na Glasbeni šoli Slovenske Konjice, vodi Ženski pevski zbor Društva upokojencev vse od leta 1995. Pod vodstvom zborovodkinje Adele Pečovnik je zbor iz leta v leto napredoval, koncertiral in dosegal vse bolj vidne uspehe. Zbor je v teh letih sodeloval na številnih prireditvah po vsej Sloveniji ter nastopil na občinskih in medobmočnih revijah. Na ocenjevalni reviji upokojenskih pevskih zborov v Celju, je preteklo leto med 11. sodelujočimi dosegel 4. najvišjo oceno. Redno se udeležuje vseslovenskega pevskega tabora v Šentvidu pri Stični, dejaven pa je predvsem v lokalnem okolju, kjer je vedno pripravljen sodelovati na občinskih prireditvah, z drugimi zbori, društvi, šolami in organizacijami.

Adela Pečovnik je prejela nagrado za uspešno, 20-letno vodenje Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Slovenske Konjice.

 

MILAN LAMOVEC – DIDI

Milan Lamovec - Didi je končal Šolo za oblikovanje v Ljubljani – oddelek za grafično oblikovanje. Študiral je na Pedagoški akademiji v Mariboru – smer likovna vzgoja pri prof. Ludviku Pandurju in Bojanu Goliji. Po opravljenih sprejemnih izpitih na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo pri prof. Janezu Berniku in grafiko pri prof. Apoloniju Zvestu.

Zaposlen je kot likovni pedagog na OŠ Zreče.

Didi, konjiški slikar, grafik, scenarist, kipar, je zasvojen z likovnim izražanjem, z iskanjem, odkrivanjem, z materiali, snovnostjo in njenimi pojavnimi oblikami, transformacijami in neobičajnimi povezavami. Didi je slikar novodobnega časa, v katerem se dopolnjujejo vplivi eksistetencializma, lirske abstrakcije in nadrealizma.

Njegovo štiridesetletno delo priča o osebnem in avtonomnem slikarskem oblikovalskem rokopisu, vse od likovnih del v vseh možnih tehnikah do izjemnih obnov kapelic in fresk. Je avtor najbolj prepoznavnega konjiškega motiva o vitezu Juriju. Njegove freske, le kdo od Konjičanov jih ne pozna, med drugimi, krasijo Mestno galerijo Riemer in  Dvorano Konjičanka.

Svoja dela je predstavil na več deset samostojnih razstavah, sodeloval na številnih skupinskih razstavah in več likovnih kolonijah. Pri Zvezi likovnih društev Slovenije je za likovna dela prejel kar 12 certifikatov kakovosti. Enega za risbo, dva za realistično slikarstvo, enega za abstraktno slikarstvo, štiri za kiparstvo, dva za grafiko in dva za fotografijo.

Didi je dolgoletni član Društva likovnikov in fotografov Konjice ter s svojim bogatim znanjem dolgoletni uspešni mentor konjiških likovnih ljubiteljev.

Milan Lamovec - Didi je prejel nagrado za 40 let izjemno uspešnega likovnega ustvarjanja in ustvarjalni opus, ki je dal neizbrisen pečat Slovenskim Konjicam.

 

KRIPL TEATER – SEKCIJA KD SVOBODA OSVOBAJA

Lutkovne predstave za odrasle so v slovenskem, sploh ljubiteljskem kulturnem prostoru prava redkost. Prav zaradi tega gre toliko bolj pozdraviti pogum in smelost članov Kripl teatra, da so se po več izredno uspešnih dramskih predstavah v gledališki sezoni 2013 /2014 spopadli s to zvrstjo gledališča in uprizorili lutkovno predstavo za odrasle z naslovom »Afera Propolis«.

Kripl teater je, tokrat pod režijskim vodstvom Matevža Gregoriča, ustvaril avtorsko predstavo, politično satiro, ki na angažiran način, s parafraziranjem čebeljega panja, predstavi nemoč malega človeka v neizprosnem sistemu produkcije in kapitala. Izredno duhovit in družbeno kritičen tekst so nadgradili z domiselnimi lutkami, ki so jih zasnovali in izdelali člani sami ter natančno animacijo. Ustvarili so celostno umetnino, ki je niso sprejeli samo gledalci doma in na številnih gostovanjih, temveč tudi strokovna javnost. Predstava se je namreč uvrstila na državno Srečanje lutkovnih skupin Slovenije 2014, kjer je za kvalitetno izvedbo prejela najvišje priznanje – zlato plaketo.

Kripl teater – sekcija Kulturnega društva Svoboda osvobaja je prejel nagrado in priznanje za uprizoritev lutkovne predstave za odrasle »Afera Propolis«, nagrajene z zlato plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, na Srečanju lutkovnih skupin Slovenije 2014.

 

Oglejte si tudi