Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
SRE.
21°C
7°C
Oceni objavo

Razstava fotografij Solunska fronta

Slovensko srbsko kulturno humanitarno društvo SREČANJE je v počastitev 100. obletnice začetka Prve svetovne vojne, v Mestni galeriji Riemer v Slovenskih Konjicah, odprlo razstavo fotografij Solunska fronta v objektivu Dragoljuba Pavlovića.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Ambasado Republike Srbije v Sloveniji in je uvrščena v nacionalni program Republike Slovenije v spomin na to vojno.

Soorganizatorja razstave sta Splošna knjižnica Slovenske Konjice in TIC Slovenske Konjice.

Fotografije so v lasti Narodnega muzeja iz Valjeva. Razstavo je v petek 19. septembra odprl veleposlanik Republike Srbije v Sloveniji, njegova ekscelenca Aleksandar Radovanović. Svečanemu dogodku je prisostvovala  tudi Milica Pavlović, atašejka za kulturo Republike Srbije v Sloveniji.  Razstava je na ogled do sredine oktobra.

 »Umetnik mora prečiščevati naravo in z močjo duha in intuicije iz nje črpati tisto, kar je lepše in resničnejše od nje same.« (Tako je v uvodu svojega dnevnika zapisal Dragoljub Pavlović.)

 

Z razstavo »Solunska fronta v objektivu vojnega slikarja in fotografa Dragoljuba Pavlovića vam predstavljamo zapuščino zgodovinskega fonda tega umetnika, zabeleženo v zapleteni temi, kakršna Velika vojna je, in Solunska fronta je njen končni in najslavnejši del, s poudarkom na dokumentarni vrednosti fotografije.

 

Za pomoč pri realizaciji prireditve, se društvo Srečanje zahvaljuje: Foto Nareks, S-Design in Emilijanu Skerbišu, družini Tominšek, Pekarni Strnad iz Oplotnice in Penzionu Kračun iz Loč.

Oglejte si tudi