Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Priznanja na slavnostni akademiji

V Domu kulture Slovenske Konjice smo 6. februarja, gostili slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri smo podelili tri priznanja za uspešno delo na kulturnem področju za leto 2022.

Priznanja so dobili Franjo Funkelj za vsestransko umetniško ustvarjanje, Milan Lamovec – Didi za dosežke na likovnem področju in Godba na pihala Slovenske Konjice za dosežke na glasbenem področju. Slavnostni govornik, ki je nagovoril zbrane, še posebej pa prejemnike priznanj, je bil podžupan občine Primož Poklič.

Franjo Funkelj – Frenk je v nenehnem iskanju stalno menjaval sredstva umetniškega izražanja – poznamo ga kot gledališkega in lutkovnega igralca, kiparja, pesnika in tudi fotografa. Zadnjih 20 let izjemno uspešno deluje v Kripl Teatru KD Svoboda osvobaja. Ko teatra ni, ko se na odrskih deskah nič ne dogaja, se Franjo umetniško izraža v kiparstvu, predvsem v železu. Raznovrstnost umetniškega izražanja le še dopolnjuje s poezijo, ki je zanj še en medij komuniciranja s svetom.

Milan Lamovec - Didi, konjiški slikar, umetnik, grafik, kipar, fotograf, poznavalec in ljubitelj umetnosti, je zasvojen z likovnim izražanjem, z iskanjem, odkrivanjem, z materiali, snovnostjo in njenim pojavnimi oblikami, transformacijami in neobičajnimi povezavami. Njegovo petdesetletno delo priča o osebnem in avtonomnem slikarskem oblikovalskem rokopisu, vse od likovnih del v vseh možnih tehnikah do izjemnih obnov kapelic, poslikav v cerkvah in fresk. Vse od leta 1978 je član Društva likovnikov in fotografov Slovenske Konjice. S svojim bogatim znanjem je dolgoletni uspešni mentor konjiških likovnih ljubiteljev.

Godba na pihala Slovenske Konjice je že vse od leta 1928 nepogrešljivi del konjiške kulture. Mestu so dajale ritem že številne generacije godbenic in godbenikov. Biti godbenik je način življenja. Je veselje in trdo delo, je predanost in ljubezen. Je privilegij in poslanstvo. In konjiški godbeniki ga zgledno, s ponosom opravljajo že 95 let. Predstavljajo se v širši okolici, v drugih slovenskih krajih in tudi v tujini. Godbeniki se skozi vse leto družijo z občani, igrajo na številnih dogodkih v lokalnem okolju in tako skupaj z nami delijo za mesto pomembne trenutke. Že vrsto let dajejo ritem tradicionalnim občinskim prireditvam, so nepogrešljivi del povork, procesij, budnic, slovesnosti malih maturantov, Konjiškega maratona, godbena leta pa že tradicionalno zaključujejo z božično-novoletnim koncertom.

Program sta popestrili mezzosopranistka Sara Briški Cirman, ki jo poznamo pod umetniškim imenom Raiven, in pianistka Vita Kovše. Po akademiji so se obiskovalci ustavili na razstavah Milana Lamovca – Didija: V znamenju križa v Veliki galeriji in KD likovnikov in fotografov Slovenske Konjice: Kulturna dediščina v Mali galeriji.

Oglejte si tudi