Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

16. Festival lepopisja in "Tihi sprehodi" v Žički kartuziji

V Slovenskih Konjicah so 16. leto zapored organizirali Festival lepopisja za osnovnošolske otroke. Tokrat zaradi razmer širjenja Covid-19 malce drugače, a kljub temu so v Žički kartuziji predstavili tri novosti v bogati ponudbi našega spomenika kulturne dediščine. Predstavili so novo energijsko pot v okolici Žičke kartuzije, tematska vodenja za otroke in knjižico S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji. Prireditev so izvedli v organizaciji TIC Slovenske Konjice in naše občine.

V okviru festivala se je predstavilo 60 del, tokrat zaradi epidemiološke situacije manj kot prejšnja leta, je pa bila situacija prav letošnja tema: »Kartuzijani in COVID-19«. Najboljši trije iz vsake triade so za svojo neizmerno domišljijo prejeli priznanja, ki jih je izdelal priznan grafik Arpad Šalamon, zeliščne nagrade Draga Iršiča iz kartuzijanske lekarne in novo knjižico z naslovom S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji. Razstava vseh del bo v protokolarnih prostorih Žičke kartuzije na ogled še vse do konca novembra.

»Zahvaljujem se organizatorjem, ki festival organizirajo že 16. leto zapored. Živimo v času, ko smo pozabili pisati, tudi jaz za sabo kdaj ne znam prebrati, zato je pomembno, da mlade spodbujamo k temu, da je pisava tudi ogledalo človeka in način izražanja osebne kulture. Živimo v času, ko je vse drugače, kot je bilo, želimo si normalnosti. To, da smo danes tu zbrani, kaže na en korak k običajnem življenju. Žička kartuzija se obnavlja in želimo si, da bo ta prostor zaživel, kot je nekoč in tudi ta festival je korak k temu,« je povedal župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc in predvsem čestital vsem, ki so prejeli priznanje za svoja dela.

Prireditev so popestrili učenci Glasbene šole Slovenske Konjice, nato pa so se udeleženci petkovega dogodka podali na »Tihe sprehode po Žički kartuziji«. Najprej po delu na novo vzpostavljene energijske poti Tihe energije Žičke kartuzije, ki poteka neposredno ob kartuzijanskem obzidju in obiskovalcem omogoča kombinacijo doživetja neokrnjene narave, bogate zgodovine in zaužitje neizmernih energij. Sledila je predstavitev in prikaz tematskih vodenj po Žički kartuziji za otroke, ki jih je pripravila ekipa izkušenih turističnih vodnic na pobudo domačinke Nine Buh in v sodelovanju s TIC Slovenske Konjice. Dekleta pa so pripravila še posebno knjižico z naslovom S Filipom na dogodivščino po Žički kartuziji, ki pred otroke postavlja različne naloge in zadolžitve, odgovore nanje pa otroci ob pomoči svojih staršev iščejo v zidovih kartuzije in v njeni neposredni okolici. Knjižico najdete na prodaj v TIC-ih v Žički kartuziji in Slovenskih Konjicah.

Oglejte si tudi